Raskrinkavanje.ba

Radio Sarajevo → Vatikan: Slobodno uzmite vakcine proizvedene iz stanica tkiva pobačenih fetusa

21.12.2020
Tekst članka

Sveta Stolica poručila je u ponedjeljak katolicima kako je moralno prihvatljivo koristiti cjepiva protiv covida-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa.

Sveta Stolica poručila je u ponedjeljak katolicima kako je moralno prihvatljivo koristiti cjepiva protiv covida-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa.

Tumačenje Kongregacije za nauk vjere glasi kako su takva cjepiva dopuštena sve dok ne postoji alternativa.

Kako je ranije u odvojenoj izjavi američkim katolicima prošlog tjedna pojasnila Biskupska konferencija SAD-a, cjepiva koja su proizvele kompanije Pfizer i Moderna u određenoj su mjeri povezana sa stanicama tkiva fetusa pobačenih u prošlom stoljeću.

Pojašnjenje koje je stiglo iz Vatikana navodi kako je davanje moralnog legitmiteta uporabi takve vakcine temeljeno na načelu “različitih stepeni odgovornosti za saradnju u zlu”. To, prema tumačenju, znači kako zbog činjenice da pandemija predstavlja tako veliku opasnost ovakve vakcine se mogu korisiti “sukladno savjesti i uz spoznaju da to ne predstavlja sudjelovanje u pobačaju iz kojega potječu stanice korištene za proizvodnju vakcine”.

U nedostatku sigurnog cjepiva koje potječe iz drugih izvora “moralno je prihvatljivo primiti cjepivo za COVID-19 u kojemu su tokom istraživanja i proizvodnje korištene stanice pobačenih festusa”.

Vatikan preporučuje i cijepljenje radi općeg dobra

Američki su biskupi objavili kako su u cjepivima korištene stanične linije dobivene iz dva pobačaja obavljena u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, a tumačenje iz Vatikana je kako uporaba takvog cjepiva “ne predstavlja samo po sebi niti neizravno opravdavanje pobačaja”.

Farmaceutskoj industriji ipak je sugerirano kako bi trebala razviti cjepivo koje je poptuno etički prihvatljivo, a vladama i međunarodnim organizacijama je poručeno kako bi takvo cjepivo trebali učiniti dostupnim i siromašnim državama.

Tumačenje Vatkana odnosi se i na samo vakcinisanje koje je dobrovoljno, ali se “preporučuje radi općeg dobra a posebice kako bi se zaštitili najslabiji i najizloženiji (zarazi)”.

Članak indeksiran 26.12.2020. Zadnji put osvježen 26.12.2020.

Ocijenjeno u analizi