Raskrinkavanje.ba

Klix → Vatikan: Upotreba vakcine sa ćelijama abortiranog fetusa je moralno prihvatljiva

21.12.2020
Tekst članka

Iz Vatikana je poručeno katolicima da je moralno prihvatljivo koristiti vakcinu protiv korone čak i ako su za njenu proizvodnju korištene ćelije iz tkiva abortiranih fetusa.

Naglasili su i to da tumačenje Kongregacije za nauk vjere glasi da su takve vakcine dozvoljene sve dok ne postoji alternativa i "moralno besprijekorne" vakcine.

Kongregacija za nauk i vjere se obratila javnosti vezano za ovo pitanje jer su imali brojne zahtjeve o objašnjenju da li se navedena vakcina može prihvatiti.

Današnja objava je dozvoljena nakon što je odobrio papa Franjo.

Učenje Katoličke crkve kaže da je abortus težak grijeh, ali da je trenutno vakcina na toj osnovi najbolji izbor. Istaknuto je o to da dozvoljena upotreba ovakvih vakcina zbog opasnosti koje nosi pandemija, ali da to ni na koji način ne znači učestvovanje u abortusu iz kojeg potječu ćelije korištene za proizvodnju vakcine.

Pojasnili su da dobijanje vakcine koja ne predstavlja etičku dilemu nije uvijek moguće.

Naveli su i druge okolnosti u zemljama u kojima vakcine "bez moralnih problema nisu dostupne ljekarima i pacijentima" ili gdje posebni uslovi skladištenja ili transporta otežavaju njihovu distribuciju, piše ABC News.

"Iako se različite vakcine mogu distribuisati u nekoj određenoj zemlji, zdravstvene vlasti ne dopuštaju građanima da odaberu vakcinu kojom će se vakcinisati. U tim je slučajevima moralno prihvatljivo da se primjene vakcine za čiji su razvoj korištene ćelije abortiranog fetusa", naveli su iz Vatikana.

Vatikan nije objavio hoće li i kojom vakcinom papa Franjo biti vakcinisan.

Članak indeksiran 26.12.2020. Zadnji put osvježen 26.12.2020.

Ocijenjeno u analizi