Vatikan: Upotreba vakcine sa ćelijama abortiranog fetusa je moralno prihvatljiva

Izvor/medij: RTV Lukavac
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Nijedna vakcina protiv Covid 19 nije napravljena "od ćelija abortiranog fetusa” ili sa njima

Iz Vatikana je poručeno katolicima da je moralno prihvatljivo koristiti vakcinu protiv korone čak i ako su za njenu proizvodnju korištene ćelije iz tkiva abortiranih fetusa.

Naglasili su i to da tumačenje Kongregacije za nauk vjere glasi da su takve vakcine dozvoljene sve dok ne postoji alternativa i “moralno besprijekorne” vakcine.

Kongregacija za nauk i vjere se obratila javnosti vezano za ovo pitanje jer su imali brojne zahtjeve o objašnjenju da li se navedena vakcina može prihvatiti.

Ova objava je dozvoljena nakon što je odobrio papa Franjo.

Učenje Katoličke crkve kaže da je abortus težak grijeh, ali da je trenutno vakcina na toj osnovi najbolji izbor. Istaknuto je o to da dozvoljena upotreba ovakvih vakcina zbog opasnosti koje nosi pandemija, ali da to ni na koji način ne znači učestvovanje u abortusu iz kojeg potječu ćelije korištene za proizvodnju vakcine.

Pojasnili su da dobijanje vakcine koja ne predstavlja etičku dilemu nije uvijek moguće.

Naveli su i druge okolnosti u zemljama u kojima vakcine “bez moralnih problema nisu dostupne ljekarima i pacijentima” ili gdje posebni uslovi skladištenja ili transporta otežavaju njihovu distribuciju, piše ABC News.

“Iako se različite vakcine mogu distribuisati u nekoj određenoj zemlji, zdravstvene vlasti ne dopuštaju građanima da odaberu vakcinu kojom će se vakcinisati. U tim je slučajevima moralno prihvatljivo da se primjene vakcine za čiji su razvoj korištene ćelije abortiranog fetusa”, naveli su iz Vatikana.

Vatikan nije objavio hoće li i kojom vakcinom papa Franjo biti vakcinisan.

Članak indeksiran 26. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me