Raskrinkavanje.ba

B 92 → Vatikan: Vakcina od ćelija pobačenih fetusa je moralno opravdana

22.12.2020
Tekst članka

Vatikan je poručio katolicima da je moralno prihvatljivo koristiti vakcine protiv kovida 19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korišćene ćelije iz tkiva pobačenih fetusa.

U napomeni vatikanske Kongregacije za doktrinu vere, navedeno je da je upotreba takvih vakcina dozvoljena dok god nema druge alternative.

Kako je ranije u odvojenoj izjavi američkim katolicima prošle nedelje objasnila Biskupska konferencija SAD-a, vakcine koje su proizvele kompanije Fajzer i Moderna u određenoj meri su povezana sa ćelijama tkiva fetusa abortiranih u prošlom veku, navodi "Indeks".

Pojašnjenje koje je stiglo iz Vatikana navodi kako je davanje moralnog legitimiteta upotrebi takve vakcine temeljeno na načelu "različitih nivoa odgovornosti za saradnju u zlu".

 

To, prema tumačenju, znači kako zbog činjenice da pandemija predstavlja tako veliku opasnost, ovakve vakcine mogu da se koriste "u skladu sa savesti i uz spoznaje da to ne predstavlja učestvovanje u pobačaju iz kog potiču ćelije korišćene za proizvodnju vakcine".

U nedostatku sigurne vakcine koje potiču iz drugih izvora, "moralno je prihvatljivo primiti vakcinu za kovid 19 u kom su tokom istraživanja i proizvodnje korišćene ćelije pobačenih fetusa".

Vatikan preporučuje vakcinaciju "radi opšteg dobra, a posebno kako bi se zaštitili najslabiji i najizloženiji".

Američki biskupi su objavili kako su u vakcinama korišćene ćelije dobijene iz dva pobačaja obavljena u 60-im i 70-im godinama prošlog veka, a tumačenje iz Vatikana je kako upotreba takve vakcine "ne predstavlja sama po sebi ni približno opravdavanje pobačaja".

Farmaceutskoj industriji ipak je sugerisano kako bi trebalo da razvije vakcinu koje je potpuno etički prihvatljivo, a vladama i međunarodnim organizacijama je poručeno kako bi takvu vakcinu trebalo učiniti dostupnim i siromašnim državama.

Članak indeksiran 26.12.2020. Zadnji put osvježen 16.03.2021.

Ocijenjeno u analizi