Raskrinkavanje.ba

Kurir → VAŽNI PODACI KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Evo šta znače nalepnice na voću

11.07.2022
Tekst članka

Najčešće se nalaze na bananama, ali naći ćete ih i na limunu, pomorandžama, grejpu... većina ljudi ih, uglavnom, ni ne pogleda već instinktivno skida pre jela. Čak i ako ih primete, retko ko zna šta te deklaracije znače

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji bi trebalo da se nalazi i brojka koja otkriva podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Nalepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivom, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takvi limuni su na primer označeni brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

banane

FOTO: PROFIMEDIA

Nalepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgojeno bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

voće, prodavnica, market, pijaca

FOTO: PROFIMEDIA

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku "eko", moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne sme prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na veštački način produžuju rok trajanja i održavaju privid svežine.

Razlika između "prirodno" i "eko"

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju sertifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolisana, a nema podataka ni o korišćenju konzervansa.

(Kurir.rs)

Članak indeksiran 10.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi