Raskrinkavanje.ba

Alo → VAŽNO UPOZORENJE Nikako ne kupujte banane i jabuke sa ovom etiketom, evo i zbog čega

18.11.2022
Tekst članka

Na mnogim etikatama na voću nalaze se brojevi, pogotovo ako su u pitanju namirnice koje uvozimo, da li znate šta one zapravo znače

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji bi trebalo da se nalazi i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Oni pokazuju važne podatke o voći i nazivaju se "Broj izgleda proizvoda", a mogu da nam daju veoma važnu informaciju kada je naše zdravlje u pitanju.

Šta ovi brojevi znače?

 

 

 

 

Nalepnice s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivom, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina.

Nalepnice s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Foto: Pixabay

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek cifra 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku “eko”, moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se ono ne sme prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na veštački način produžavaju rok trajanja i održavaju privid svežine.

Razlika između “prirodno” i “eko”

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju sertifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolisana, a nema podataka ni o korišćenju konzervansa.

Članak indeksiran 07.03.2023. Zadnji put osvježen 15.03.2023.

Ocijenjeno u analizi