Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

Izvor/medij: Bljesak
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Nikada viđeni “dokumenti obavještajnih službi” kao medijski “izvori” za priče o atentatu na Dodika

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske.

Grupa vehabija iz BiH planirala je u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsjednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra obrane Srbije, navodi se u dokumentaciji obavještajnih službi koju posjeduje portal Banjaluka.net.

Iz dokumenata proizlazi da je krajem 2017. godine ''grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika''.

''Ta petočlana grupa predvođena s E.H. iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je E.H. predložio da ubiju Dodika 9. siječnja 2018. godine u Banja Luci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske. Na svu sreću, ovaj plan nije realiziran, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom sigurnosnih struktura u BiH otkriveno da je E.H. pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u veljači 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja'', navedeno je u dokumentu, javlja ovaj banjalučki portal.

Navode i kako je Dodik na meti vehabija u BiH bio i godinu i pol dana kasnije, i to na kulturnoj manifestaciji „Kočićev zbor“ koja se održava kraj Banja Luke, a sa njim je zajedno trebao biti napadnut i Aleksandar Vulin, ministar obrane Srbije, koji je također trebao prisustvovati ovoj manifestaciji.

''Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi N.H. i S.B., a koji su poznati kao pripadnici islamističke paravojne organizacije iz Janje kod Bijeljine. Njihov zadatak je bio da na svoje ciljeve djeluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku. Inače, radi se o manifestaciji koja okuplja i po nekoliko desetaka tisuća ljudi. Također, vodili su se idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među narodom pa su očekivali da će im tako lakše prići, ali plan im nije uspio jer A.A., koji je vođa ove grupe iz Janje nije došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači'', navedeno je u dokumentaciji, tvrdi Banjaluka.net.

''U dokumentaciji sigurnosnih službi je navedeno da je glavni organizator još uvijek nerasvijetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije, 11. srpnja 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio M.J.  iz Srebrenice, službenik Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Obavještajna saznanja pokazuju da je M.J. nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića.

Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je linčovati Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubojstva. Sam M.J. je poznat po tome da u  BiH, ali i po inozemstvu okuplja i organizira muslimane te im drži predavanja s ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi.

Članak indeksiran 22. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me