Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje → Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina?

25.09.2020
Tekst članka

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine

Kako se navodi u dokumentaciji obavještajnih službi grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, zatim na Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsjednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije. 

Sudeći prema tim dokumentima, krajem 2017. godine „grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

- Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim Smrt iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske. Na svu sreću, ovaj plan nije realizovan, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom bezbjednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja, navedeno je u dokumentu.

image

Planiran atentat na Milorada Dodika i Aleksandra Vučića

Dodik i Vulin na meti na „Kočićevom zboru“ na Manjači

Osim Dodika prema ovim dokumentima trebao biti napadnut i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, koji je trebao prosustvovati mani kulturnoj manifestaciji Kočićev zbor, na platou Manjače iznad Banjaluke, godinu i po dana poslije.

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine.

Njih dvojica su od ove grupe koja broji oko četrdesetak članova, smještenih u Janji i dobro naoružanih raznim vrstama oružja, dobili zadatak da 25. avgusta 2019. godine odu na Kočićev zbor na Manjaču i da na svoje ciljeve djeluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku, a svima je dobro poznato da se na tom zboru na Manjači okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, tako da se veoma lako infiltrirati u masu.

Navodno su se vodili idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među narodom, pa su očekivali da će im tako lakše prići, ali plan im nije uspio. Prema svemu sudeći došlo se do saznanja da je „tiper“ ove akcije bio izvjesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, navedeno je u dokumentaciji.

Postoje obavještajna saznanja bezbjednosnih agencija po kojima ova grupa predvođena pomenutim Aletovićem koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je dio i pronađen prilikom akcija bezbjednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine.

Napad na Vučića u Potočarima

U dokumentaciji bezbjedonosnih službi je navedeno da je glavni organizator još uvijek nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvjesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

image

Habibović Enver i Jakubović Mehdin/banjaluka.net/

- Obavještajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića.

Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u  BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi.

Naime dokumentacija obavještajnih službi je u posjedu portala banjaluka.net.

Članak indeksiran 22.10.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi