Raskrinkavanje.ba

Novosti → VEHABIJE PLANIRALE ATENTAT NA VUČIĆA , DODIKA I VULINA: Portal Banjaluka.net u posedu obaveštajnih dokumenata

25.09.2020
Tekst članka

Portal Banjaluka.net objavio je da su došli do obaveštajnih dokumenata po kojima je grupa vehabija predvođemna izvesnim Enverom Habibovićem, planirala atentat na najviše funkcionerre Srbije i Republike Srpske - Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Aleksandra Vulina.

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na Milorada Dodika, sadašnjeg srpskog člana Predsedništva BiH, zatim na Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, navedeno je u dokumentaciji obaveštajnih lužbi koja je u posedu portala banjaluka.net.

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine „grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

„Ta petočlana grupa predvođena izvesnim Enverom Habibovićem, zvanim „Smrt“ iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Enver Habibović i Mehdin Jakubović

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske. Na svu sreću, ovaj plan nije realizovan, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom bezbednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama dece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja“, navedeno je u dokumentu.

Dodik i Vulin na meti na „Kočićevom zboru“ na Manjači

Pored toga, u istim dokumentima je navedeno da Dodik je na meti vehabija u BiH bio i godinu i po dana kasnije, i to na kulturnoj manifestaciji „Kočićev zbor“, na platou Manjače iznad Banjaluke, a sa njim je zajedno trebao biti napadnut i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, koji je trebao prisustvovati ovoj manifestaciji, navodi portal Banjaluka.net.

Vulin i Dodik na "Kočićevom zboru"

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine.

Njih dvojica su od ove grupe koja broji oko četrdesetak članova, smeštenih u Janji i dobro naoružanih raznim vrstama oružja, dobili zadatak da 25. avgusta 2019. godine odu na „Kočićev zbor“ na Manjaču i da na svoje ciljeve deluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku, a svima je dobro poznato da se na tom zboru na Manjači okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, tako da se veoma lako infiltrirati u masu.

Takođe, vodili su se idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među narodom, pa su očekivali da će im tako lakše prići, ali na svu sreću plan im nije uspeo. Prema saznanjima došlo se do saznanja da je takozvani „tiper“ ove akcije bio izvesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije”, navedeno je u dokumentaciji.

Postoje obaveštajna saznanja bezbednosnih agencija po kojima ova grupa predvođena pomenutim Aletovićem koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je deo i pronađen prilikom akcija bezbednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine.

Napad na Vučića u Potočarima

U dokumentaciji bezbedonosnih službi je navedeno da je glavni organizator još uvek nerasvetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, ističe portal Banjaluka.net

„Obaveštajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana pre pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića.

Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima obaveštajnih službi.

Članak indeksiran 22.10.2020. Zadnji put osvježen 22.10.2020.

Ocijenjeno u analizi