Raskrinkavanje.ba

IN4S → Vehabije su planirali atentat na Vučića, Dodika i Vulina: Pogledajte što je u obavještajnoj dokumentaciji!

26.09.2020
Tekst članka

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz Janje kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a poznati su kao pripadnici islamističke paravojne organizacije iz Janje kod Bijeljine.

U proteklom je razdoblju grupa vehabija iz BiH planirala organizirati atentate u nekoliko odvojenih slučajeva na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina , prema obavještajnoj dokumentaciji u vlasništvu portala banjaluka.net. i SRNA prijenosa.

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine "skupina vehabija s elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

- Ta petočlana skupina koju je vodio izvjesni Enver Habibović, zvana "Smrt" iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio ubojstvo Dodika 9. siječnja 2018. u Banjoj Luci, za vrijeme proslave Dana Republike Srpske - navodi isti izvor.

Skupina je planirala izvršiti atentat ispaljivanjem raketne bacače na helikopter u kojem će biti Dodik kada je stigao na manifestaciju kojom se obilježava Dan Republike Srpske, dodaje se u dokumentu.

Prema istom izvoru, kasniji rad sigurnosnih struktura u BiH otkrio je da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, ogranka koji se bavi ratnom obukom djece u BiH, zbog čega je u veljači 2018. godine i zadržan u svojoj kući. pronađene koristi i zolja, navodi se u dokumentu.

Uz to, u istim dokumentima se navodi da su Dodika godinu i pol kasnije na meti vehabija u BiH, na kulturnoj manifestaciji Kočićeva riječ, na platou Manjače iznad Banja Luke, kao i Vulin koji je trebao prisustvovati ovom događaju.

Atentat na Dodika planirala je skupina islamista iz Janje kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a poznati su kao pripadnici islamističke paravojne organizacije iz Janje kod Bijeljine, dodaje se u tekstu.

Njih su dvojica dobili zadatak od ove četrdesetak članova, smještenih u Janji i dobro naoružanih raznim vrstama oružja, da 25. kolovoza 2019. odu na Kočićev skup na Manjači i djeluju na svoje ciljeve iz okupljene gomile koja izaziva što više panike , a svima je dobro poznato da se na toj riječi na Manjači okupi nekoliko desetaka tisuća ljudi, tako da je vrlo lako infiltrirati se u mase, navodi se u tekstu, prenosi RTRS.

Također, vodili su se idejom da su Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među ljudima, pa su očekivali da će im biti lakše pristupiti, ali na sreću njihov plan nije uspio. Također, doznalo se da je takozvani "kiper" ove akcije bio izvjesni Azem Aletović , koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je smatrao da je dobio sve informacije o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjaču, ali srećom nije, navodi se u dokumentaciji.

- Postoje obavještajni nalazi sigurnosnih agencija prema kojima ova skupina, predvođena spomenutim Aletovićem, koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, ima velik broj oružja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, čiji je dio pronađen tijekom akcija sigurnosnih agencija. označena kao paravojna organizacija, koja u večernjim satima provodi redovitu obuku svojih pripadnika u okolici Janje, odnosno Bijeljine - dodaje se u tekstu.

U dokumentaciji službi sigurnosti stoji da je "glavni organizator još neobjašnjivog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. srpnja 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice, bio izvjesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice , časnik pukovnije Ranger Oružanih snaga BiH". .

- Inteligencija pokazuje da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao skupinu odanih vehabija i pripremio ih i osposobio za napad na Vučića. Inače, ta skupina Jakubovića započela je s linčevanjem Vučića u Potočarima tek kad je glasno uzviknuo "Tekbir", što im je dalo signal da započnu atentat. Sam Jakubović poznat je po tome što okuplja i organizira muslimane u BiH, ali i izvan nje, te im drži predavanja s ciljem daljnjeg širenja radikalnog islama - navodi se u dokumentima obavještajnih službi, prenosi portal banjaluka.net.

Članak indeksiran 22.10.2020. Zadnji put osvježen 22.10.2020.

Ocijenjeno u analizi