Vehabije su planirali atentat na Vučića, Dodika, Vulina

Izvor/medij: Politika
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Nikada viđeni “dokumenti obavještajnih službi” kao medijski “izvori” za priče o atentatu na Dodika

Skupina vehabija iz BiH planirala je u više odvojenih akcija ubiti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, objavio je danas portal Banjaluka.net, pozivajući se na uvid u obavještajne dokumente, prenosi Tanjug.

Portal također navodi da je glavni organizator neriješenog pokušaja ubojstva Vučića u Srebrenici 2015. godine, izvjesni Mehdin Jakubović, iz Srebrenice, časnik, kako se navodi, pukovnije Ranger Oružanih snaga BiH

Niti jedna službena institucija Republike Srpske nije komentirala ove, do sada nepotvrđene navode portala, koje su prenijeli agencija RS Srna i javni servis Republike Srpske.

U dokumentaciji sigurnosnih službi, u koju je banjalučki portal navodno imao pristup, stoji da je Jakubović navodno nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao skupinu odanih vehabija te ih pripremio i osposobio za napad na Vučića, tadašnjeg premijera Srbije. .

Jakubovićeva grupa započela je linč Vučića u Potočarima na njegov poklič "tekbir", inače tradicionalni poklič muslimana - Bog je velik.

Navodi se da je sam Jakubović poznat po okupljanju i organiziranju muslimana u BiH, ali i u inozemstvu, kako bi im držao predavanja s ciljem daljnjeg širenja radikalnog islama.

Kako prenosi portal, u dokumentima se navodi i da je krajem 2017. godine grupa vehabija planirala izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika, 9. januara 2018. godine u Banja Luci, tokom proslave Dana Republike Srpske.

U dokumentima se navodi da je Dodik godinu i pol kasnije bio meta vehabija u BiH, na kulturnoj manifestaciji "Kočićeva riječ", na platou Manjače iznad Banja Luke, a zajedno s njim trebao je biti napadnut i Aleksandar Vulin.

Članak indeksiran 22. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me