Velika Britanija: Izbacuju reči “majka” i “otac” iz rečnika

Izvor/medij: Nulta tačka
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Velika Britanija ne izbacuje “majku” i “oca” iz rječnika

Britanska dobrotvorna organizacija Oksfam objavila je svoj Inkluzivni jezički vodič, koji, između ostalog, obeshrabruje osoblje da koristi reči „majka“ i „otac“ na veb lokacijama, medijima i drugim oblicima sadržaja.

Dokument od 92 stranice sadrži poglavlja o rodnoj pravdi, seksualnoj raznolikosti, rasi, moći, dekolonizaciji, pravima žena, feminističkim principima, fizičkom i mentalnom zdravlju, migracijama i invaliditetu.

Vodič poručuje osoblju da „izbegava preuzimanje rodnih uloga od strane transrodnih roditelja“.

 

Oksfam kaže da termine „majka“ ili „otac“ ne treba koristiti osim ako to par izričito ne preferira – i da bi se umesto toga trebalo koristiti termin „roditelj“.

👉 VELIKI RESET! Evropski parlament glasa za UVOĐENJE DIGITALNOG ID-ja! https://t.co/eU1cfXvO2K

— Nulta Tačka (@ProdukcijaNT) March 19, 2023

„Ovde je važan princip biti inkluzivan u širem smislu opisujući ljude kao ’roditelje’, ali ako pojedini roditelji preferiraju ime uloge, poštovati njihov izbor.

Vodič takođe savetuje osoblju da izbegava druge uvredljive reči i fraze, kao što su „seksualna radnica“ umesto „prostitutka“, „društvene norme“, „društvena uverenja“ ili „kolektivna uverenja“ umesto „stavova“ ili „ponašanja“, „čovečanstvo“ umesto „ljudska vrsta“(na engleskom jeziku “humankind” umesto “mankind” jer “mankind” asocira na muški rod) i „AFAB“ i „AMAB“ (dodijeljeno žensko/muško pri rođenju) umesto „biološkog muškarca“ i „biološke žene“, prema izveštaju Telegrafa.

 

Reč „sedište“ ne treba koristiti jer „implicira dinamiku moći koja daje prioritet jednoj kancelariji nad drugom. U kontekstu u kojem radimo, implikacije su veoma kolonijalne, jačajući pitanja hijerarhijske moći i pristup odozgo nadole.

U vodiču se takođe kaže da bi termin „pripadnik etničke manjine” trebalo da zameni „etnička manjina” jer „naglasak stavlja na to da je etnička pripadnost manjina ili da ima manje moći u određenom kontekstu, a ne da je sama etnička pripadnost manjina”.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet

Članak indeksiran 24. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me