Raskrinkavanje.ba

Hayat → VELIKA KATASTROFA NA POMOLU, RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! RUSI RAKETIRALI SKLADIŠTE MUNICIJE, VISOK NIVO RADIJACIJE

16.05.2023
Tekst članka

Specijalizovani uređaj za praćenje zračenja zabilježio je porast gama zračenja, a trenutni parametri ukazuje da su ruske snage u subotu uništile velike zalihe municije koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu.

Nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, pojavila se informacija da se u vojnom objektu u ovom gradu nalazila municija sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija poslala Kijevu u aprilu.

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti. Prvobitno su lokalni mediji preneli da je ruski dron kamikaza pogodio samo skladište goriva, ali objavljeni snimci snažnih detonacija i eksplozija, koje su trajale nekoliko minuta, ukazuju da je pogođeno veliko skladište municije i vojne opreme.

Objekat je potpuno uništen, kao i jedinica Nacionalne garde Ukrajine koja je angažovana da ga štiti.

Već 14. maja ukrajinskim društvenim mrežama počinju da se šire panični izveštaji da je prilikom detonacije skladišta municije u Hmeljnickom uništena velika količina britanske tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom, koja je nedavno dostavljena u Ukrajinu zajedno sa projektilima “storm shadow”, javio je novinar Sergej Karnauhov.

Uslijed jake eksplozije, čestice osiromašenog uranijuma mogle su da se rasprše na teritoriji Hmeljničke oblasti, što bi, uzimajući u obzir iskustva iz Jugoslavije i Iraka, kasnije moglo dovesti do zagađenja zemljišta, vode i zraka, kao i povećanja oboljelih od raka.

Pojačano zračenje

Još nije potvrđena informacije da se u Hmeljnickom nalazila britanska municija sa osiromašenim uranijumom, ali je specijalizovani resurs za praćenje zračenja saveecobot.com zabiležio porast gama zračenja od 80-100 do 140-160 nanosiverta. S obzirom na to da osiromašeni uranijum izbacuje relativno malu dozu gama zračenja, trenutni porast ukazuje da su uništene jako velike zalihe municije, koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu.

Dodatnu paniku među stanovništvom izazvale su patrole radijacione, hemijske i biološke zaštite u gradu, kao i odsustvo zvaničnih informacija, javlja agencija “Jurežja dejli”.

Prema navodima lokalnih ukrajinskih medija, patrole su počele da mjere radijaciju na gradskim ulicama koristeći specijalnu opremu. Ranije su patrole mjerile radijaciju samo u oblasti gdje se nalazila nuklearna elektrana Hmeljnicki (Netešin i okolina), a sada – u regionalnom centru, na zapadu oblasti i u Ternopolju, uzimajući u obzir da je nakon ekplozije jak vjetar puhao sa istoka.

“Moji prijatelji iz Ukrajine javljaju da su stanovnici zapadnih regija u panici. Sakupljaju stvari i bježe iz Hmeljnickog, Lavova i Ternopolja. Bježe iz svih oblasti gdje se nalaze ukrajinske vojne jedinice i skladišta. Mještani govore da je u Hmeljnickom detoniralo skladište, koje je bilo ispunjeno municijom sa osiromašenim uranijumom. I to potvrđuju moji izvori”, piše politikolog Jurij Kot.

Stručnjaci također skreću pažnju da su ukrajinski vatrogasci koristili robote tokom gašenja požara u Hmeljnickom i Ternopolju, što može da ukazuje da se na skladištima u zapadnoj Ukrajini čuvala municija s osiromašenim uranom.

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 31.05.2023.

Ocijenjeno u analizi