VELIKI LUKA MODRIC PORUČIO BALKANU: VEĆERAS NE SAMO DA IGRAMO ZA POBJEDU NEGO I IGRAMO ZA MAJKE I BOŠNJAKE SREBRENICE.

Izvor/medij: Vestisada
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Fudbal, Srebrenica i lažni mediji: Genocid kao izvor klikova

Veliki Luka Modrić uoći utakmice obratio se na press konferenciji, gjde je u jednom trenutku izjavio da je danas dan kad  zapisuje  historija , a takoder  da igramo veliko polu finale  gjde se suasjecamo za nase susjede tj. Bosnu i Hercegovinu, tj za majke srebrenice koje su tacno prije 23 godine izgubili svoje namilije i ne samo da igramo za njih nego cemo i da budemo u tugi uvjek.

39,330 Pregledi

Također je napomenuo da cemo se na to uvjek  sjecati na to i da necemo nikad zaboraviti sta se desilo tacno prije 23 godine .

HRVATSKA večeras u Moskvi od 20 sati igra najvažniju utakmicu u zadnjih 20 godina! Na stadionu Lužnjiki protiv Engleske bori se za finale SP-a.

Zemlja je u euforiji, a reprezentaciju će u Moskvi bodriti oko 10 tisuća navijača. Jutros je prema Moskvi iz Zagreba krenuo najveći putnički avion, s oko 500 navijača.

Sastav za Engleze nije otkrio: upitan je Šime Vrsaljko na desnom boku i ne bude li mogao, na njegovom mjestu igrat će Domagoj Vida, a opcija je i Tin Jedvaj. Pobjeda će se tražiti u sredini terena, gdje Englezi imaju petoricu igrača. Dalić razmišljao da izostavi Ivana Perišića iz prvog sastava i uvede Milana Badelja kao pojačanje u sredinu.

Dalić dobro čuva informacije o sastavu. Dok popis imena ne uđe službeno u FIFA-in zapisnik sat vremena prije utakmice, sve informacije o početnoj postavi su nagađanja. No, dvije su moguće opcije: prva bez Perišića i s Badeljom u sredini, a druga s Perišićem i Rebićem na krilima te Brozovićem ispred Modrića i Rakitića.

Također  vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) ovogodišnji program obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici završava svjetlosnom projekcijom cvijeta “Sjećanje” na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Svjetlosna instalacija sa srebreničkim cvijetom na kojoj je ispisana poruka “Da se nikada ne zaboravi” s potpisom “Zagreb Srebrenici” bit će projicirana tijekom dvije posljednje večeri obilježavanja srebreničkog genocida u Zagrebu.

“Želja nam je bila da se građani grada Zagreba kroz ovu instalaciju sjete Srebrenice i genocida”, kazao je Harun Omerbašić, predsjednik VBNMGZ-a.

Omerbašić je podsjetio da se srebrenički genocid obilježio svečanom komemoracijom u Hrvatskom saboru, predstavljanjima knjiga te ultramaratonom od Ovčare do Potočara koji je završio danas. Istaknuo je kako je ultramaratonce primio načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić, ocijenivši to pozitivnom korakom u stvaranju dijaloga koji je, ocijenio je, potreban Srebrenici danas.

Cvijet “Sjećanje” koji je nikao iz boli predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. juli 1995.

Svjetlosna projekcija cvijeta “Sjećanje” održat će se i na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. jula 2018. od 21.00 do 23.00 sata.

Foto: AA/Srebrenički cvijet u Zagrebu

Foto: AA/Srebrenički cvijet u Zagrebu

Članak indeksiran 12. 07. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me