Fudbal, Srebrenica i lažni mediji: Genocid kao izvor klikova

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na osnovu upita nekoliko čitatelja/ki, analizirali smo vijest koja govori o izjavama igrača fudbalske reprezentacije Hrvatske, to jest najava da će utakmicu protiv Engleske u polufinalu svjetskog prvenstva posvetiti "majkama i Bošnjacima Srebrenice".

Prvi put je ova tvrdnja obavljena juče, na Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici, na portalu “Životni stil”. Članak je naslovljen:

[1]“BALKAN SE ODUŠEVIO! Subašić: večeras igram za majke i Bošnjake Srebrenice.“

Za početak, postoje jake indicije da je portal "Životni stil" u jednoj od svojih ranijih "inkarnacija" nosio naziv "Omiljeni portal", to jest da ga je pokrenula ista osoba ili grupa ljudi nakon što je "Omiljeni portal" ugašen. Isti je na "Raskrinkavanju" više puta ocijenjen zbog izmišljanja priča o saobraćajnim nesrećama i pogibijama imenovanih i neimenovanih estradnih ličnosti (identične članke, napisane istim stilom, nalazimo i na "Životnom stilu"). Kao i "Omiljeni portal", "Životni stil" je takođe potpuno anoniman, te o njegovim vlasnicima ili urednicima nema nikakvih podataka na samom portalu. No, u ovom slučaju je vlasnik istog bio manje oprezan i nije sakrio podatke pri registraciji portala, te su isti dostupni putem "Whois" pretrage. Portal je povezan sa Facebook stranicom "Balkan Vijesti" i isključivo se bavi objavljivanjem lažnih vijesti.

Iako je objavljena na anonimnom portalu koji izmišlja najnevjerovatnije nebuloze i temeljito je nepismen od početka do kraja, cijeli niz medija je u roku od samo par sati prenio izmišljenu izjavu koja je pripisana Danijelu Subašiću, reprezentativcu Hrvatske:

„Danijel Subašić se obratio na press konferenciji, sa jednom jako zanimljivom temom. Večeras igramo veliko polu finale u takmice protiv Engleza. Ovo sam čuvao za sami početak meča: Večerašnju utakmicu ću odigrati za Majke Srebrenice i sve Bošnjake. Jako mi je žao zbog njihovih gubitaka. Tako da ovu utakmicu posvećujem njima.“

 

Gotovo identična izjava se istog dana pojavila na portalu “Vesti sada”, gdje je pripisana Luki Modriću

[2]„VELIKI LUKA MODRIĆ PORUČIO BALKANU: VEČERAS NE SAMO DA IGRAMO ZA POBJEDU NEGO I IGRAMO ZA MAJKE I BOŠNJAKE SREBRENICE.“

 

„Životni stil“ se, međutim, nije zaustavio samo na fudbalerima, već je eksploataciju Dana žalosti nastavio i izmišljanjem izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, uz standardnu nepismenost, koja je u ovom kontekstu dodatno doprinijela degutantnosti cijele priče: 

[3]„PREDIVNO PISMO:Pored Subasica, oglasila se Kolinda: Veceras igramo za Srebrenicu, nase Bosnjake!“
Kolinda se javila iz Rusije: “Jako mi je zao zbog gutka Majke Srebrenice, suosjecam se sa njima. Posjetila sam Srebrenicu i odala pocast Bosnjacima. Veceras cemo da igramo za njih. Iskrenog srca zalim sto nisam ni ove godine mogla da budem dio Srebrenice.“

Nakon što je utakmica završena, „Životni stil“ je izmislio još jednu izjavu na istu temu, kako bi se "izmuzao" još koji klik na račun Dana žalosti i pobjede hrvatske nad engleskom reprezentacijom:

[4]„BALKAN NA NOGAMA! Subasic u suzama. Prolaz u finale poklanjam majkama Srebrenice i Bosnjacima…“  

U svakom pojedinačnom slučaju je riječ je o izmišljenim izjavama. Činjenica je da se na konferenciji za štampu uoči utakmice sa Engleskom nisu pojavili ni Subašić ni Modrić. Konferenciju su održali selektor Hrvatske, Zlatko Dalić i reprezentativac Dejan Lovren. I nije bilo ni riječi o bilo čemu drugom osim fudbala -  kao što se može vidjeti na snimku konferencije objavljene na zvaničnom YouTube kanalu FIFA-e. Na konferenciji poslije utakmice Hrvatska-Engleska govorio je samo igrač Ivan Perišić, što se također može vidjeti na zvaničnom snimku konferencije.

Nije nikakva tajna, niti posebno revolucionarno otkriće, da se anonimni portali, tabloidi i tome slični online "mediji" ne ustručavaju eksploatisati lične tragedije i pretvarati ih u jeftine spektakle sa ciljem da dođu do veće zarade. No ovaj primjer je zaista nešto posebno. Bez imalo obzira prema traumama - ličnim i kolektivnim - koje se vezuju za ovaj dan, vlasnik portala je dan žalosti posvećen Srebrenici vidio samo kao dobru priliku za podizanje posjete na sajtu  - naprosto zato jer se ove godine poklopio sa utakmicom na Svjetskom prvenstvu u kojoj je učestvovala Hrvatska. 

Ovaj nam primjer, ponovo, mnogo govori i o tome kako online mediji pristupaju provjeri informacija koje objavljuju - to jest, koliko se njome ne bave. 

Zbog izmišljenih izjava članci dobijaju ocjenu lažna vijest, a mediji koji su ih prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Napomena: 21.1.2021.

Redakcija portala Espreso je prvobitni članak dopunila tačnim informacija, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

Footnotes

  1. ^ CITAT: "Životni stil"
  2. ^ CITAT: "Vesti sada"
  3. ^ CITAT: Životni stil"
  4. ^ CITAT: "Životni stil"
Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 12. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me