Raskrinkavanje.ba

Direktno.hr → VIDEO Društvene mreže bruje o 'duhu iz Kijeva', neustrašivom pilotu MiG-a 29

25.02.2022
Tekst članka

Ukrajinom se, naročito društvenim mrežama, širi mit o "duhu iz Kijeva", neustrašivom pilotu MiG-a 29 koji je dosad srušio više ruskih borbenih zrakoplova, prenosi Jutarnji list.

Mrežama su se proširile snimke ukrajinskog vojnog zrakoplova koji nadlijeće više napadnutih gradova. Iako još nije jasno je li riječ o istom pilotu, već su se pojavile teorije da se radi o "heroju" te o "prvom europskom asu od Drugog svjetskog rata". Riječ je o "tituli" koju zasluže samo oni koji u sukobu obore najmanje pet neprijateljskih zrakoplova.

Olegi21 🇺🇦💙💛

@ItsOlegi21

Ukrainian pilot who is 6-0 shoots down a Russian Su-35 with his Mig-29. He’s been nicknamed the ghost of Kyiv, and is the first pilot since WW2 to achieve ace status!

The media could not be played.

Reload

This media is presented out of context

11:01 AM · Feb 25, 2022

 

22.6K

 

Reply

Copy link

No, prenosi Jutarnji, vjerojatno je riječ samo o urbanoj legendi koja je stvorena kako bi se Ukrajincima povećao moral u teškim vremenima ruske invazije.

Nema, naime, nikakvih dokaza da "as" postoji, a ni ukrajinske vlasti nisu potvrdile njegovo postojanje. Čelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je samo da je u četvrtak oboreno najmanje šest ruskih borbenih zrakoplova te dva vojna helikoptera.

Članak indeksiran 02.03.2022. Zadnji put osvježen 02.03.2022.

Ocijenjeno u analizi