Raskrinkavanje.ba

Nema potvrde o postojanju pilota Duh Kijeva, ali snimak koji ga navodno prikazuje nije autentičan

Još uvijek ne postoji nezavisna potvrda da li je pilot koji je navodno oborio nekoliko ruskih letjelica, nazvan Duh Kijeva, stvaran. Ipak, jedan od snimaka za koji se tvrdi da ga prikazuje nije autentičan.

Društvenim mrežama i portalima u čitavom svijetu proširile su se nepotvrđene tvrdnje o pilotu ukrajinske vojske koji je navodno oborio više ruskih aviona. Pilot je na društvenim mrežama simbolično nazvan Duh Kijeva. 

Borbe u različitim dijelovima Ukrajine traju od 24.2.2022, nakon što je Rusija napala ovu zemlju i pokrenula otvoreni rat. Istog dana, ukrajinska vojska ustvrdila je da su njene snage oborile pet ruskih aviona i jedan helikopter, dok je ruska vojska negirala ove navode. Nezavisna potvrda ili kredibilni materijalni dokazi ni za jednu od ovih tvrdnji još uvijek ne postoje. Takođe, ne postoji ni potvrda da je sve avione oborio isti pilot, nazvan Duhom Kijeva. 

Pojedini domaći i strani mediji izvještavali su o ovom pilotu na različite načine, uglavnom ističući da je još uvijek riječ samo o urbanoj legendi za čiju istinitost sada ne postoje nikakvi dokazi. 

Ipak, dok potvrde o tome da li je Duh Kijeva stvaran nema, jasno je da jedan od snimaka koji navodno prikazuje ovog pilota nije autentičan. Na Facebook stranici Vojna Knjižara je, naime, 25. februara 2022. godine objavljen snimak na kom se vidi kako jedan avion projektilom pogađa i obara drugi. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi da prikazuje “vazdušni duel na nebu iznad Kijeva”.

Snimak vazdušnog duela na nebu iznad Kijeva. Teško je reći čiji su avioni u pitanju, ali pojedini mediji su preneli da je ukrajinski Mig-29 uspeo da pogodi ruskog Suhoja Su-27, a možda čak i Su-35.

Ovaj snimak je eksplicitno povezan sa Duhom Kijeva u objavi od 25. februara na Facebook profilu Damir Mika, u kojoj se također tvrdi da snimak prikazuje kako ukrajinski ratni zrakoplov obara ruski borbeni avion.

Video dana!
Ludi današnji snimci MiGa-29 Ukrajinskog ratnog zrakoplovstva kako ruši borbeni avion Su-35 Ruskog zračnIH snaga iznad glavnog grada Ukrajine, Kyiv. Vjerojatno koristeći R-73 infracrveni navođeni projektil .
Ukrajinski pilot MiGa-29 koji je u 30 sati ostvario šest zračnih pobjeda nad ruskim snagama: "2xsu-35, 1xsu-27,1xMiG-29, 2xsu-25".
Već se zove "Duh Kijeva". 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Isti snimak u trajanju od 22 sekunde, uz tvrdnje da prikazuje Duha Kijeva, objavljen je nešto kasnije istog dana i na Facebook stranici Dugopolje (.org).

Ovaj snimak objavljen je i na zvaničnom Twitter profilu Ministarstva odbrane Ukrajine 25.2.2022, ali bez navoda da prikazuje Duha Kijeva. U ovoj objavi navodi se samo da snimak prikazuje letjelice “ruskih okupatora”. 

Šta su činjenice?

Tvrdnjom da pomenuti snimak navodno prikazuje Duha Kijeva bavili su se različiti fact-checking portali u svijetu (1, 2, 3, 4). Kako zaključuju, objavljeni snimak, prije svega, nije autentičan i nastao je u videoigri Digital Combat Simulator World. 

Digital Combat Simulator, ili DCS, besplatna je videoigra za simulaciju borbenog leta, izdata 2008. godine. Snimak koji je na društvenim mrežama u svijetu predstavljen kao stvarni videozapis koji prikazuje Duha Kijeva zapravo je nastao upravo u ovoj igri, te je inicijalno objavljen na YouTube kanalu Comrade_Corb 25.2.2022. Snimak je objavljen uz naslov i opis u kom se navodi: 

DUH KIJEVA | zračna borba između ukrajinskog MiG29 i ruskog Su27 simulirana u DCS World

Ovaj snimak je iz DCS-a, ali je ipak napravljen iz poštovanja prema Duhu Kijeva. Ako je stvaran, neka je Bog s njim; ako je lažan, molim se za više poput njega“.

Dakle, sam autor/ka snimka istakao/la je da je on nastao u pomenutom simulatoru kao znak poštovanja prema Duhu Kijeva, za kog se još uvijek ne zna pouzdano da li je stvaran. 

Kako Reuters navodi, na YouTubeu su dostupni i brojni slični snimci nastali takođe u videoigri DSC (1, 2, 3, 4). 

Na zvaničnoj Facebook stranici DCS World by Eagle Dynamics je 25. februara 2022. godine objavljen apel korisnicima/ama ove videoigre da budu pažljivi kakve snimke kreiraju i objavljuju, budući da neki od njih mogu izgledati veoma realno i biti pogrešno protumačeni. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da objavljeni snimak obaranja aviona prikazuje “vazdušni duel na nebu iznad Kijeva”, objavljenu na Facebook stranici Vojna Knjižara, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da snimak prikazuje “Duha Kijeva”, inicijalno objavljenoj na Facebook profilu Damir Mika. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Na portalu Jutarnji (.hr) je 25.2.2022. godine objavljen članak o Duhu Kijeva u kom je priložen i ovaj snimak objavljen istoga dana na Twitter nalogu ВОЇНИ УКРАЇНИ🇺🇦. Ipak, odmah ispod snimka ističe se da se u “međuvremenu doznalo da je jedan od videa napravljen u borbenom simulatoru”. Portali Dugopolje (.org) i Direktno (.hr) prenijeli su 25.2.2022. članak portala Jutarnji, ali su izostavili objašnjenje da snimak nije autentičan. Stoga člancima ovih portala dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Napomena:

8.3.2022: Portal Direktno ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 25.02.2022

Facebook profili i stranice: Dugopolje.org: Simulacija borbenog leta

  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 25.02.2022

Direktno.hr: VIDEO Društvene mreže bruje o 'duhu iz Kijeva', neustrašivom pilotu MiG-a 29

Ukrajinom se, naročito društvenim mrežama, širi mit o "duhu iz Kijeva", neustrašivom pilotu MiG-a 29 koji je dosad srušio više ruskih borbenih zrakopl...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno