Raskrinkavanje.ba

Dugopolje → (VIDEO) SVIJET PRIČA O ‘DUHU IZ KIJEVA‘: ‘PILOT MIG-A 29 SAM JE OBORIO ŠEST RUSKIH AVIONA, ON JE NAŠ HEROJ‘

25.02.2022
Tekst članka

‘Ako i nije stvaran, on je inspiracija svim Ukrajincima‘, pišu korisnici društvenih mreža komentirajući objavljene snimke

Ukrajinom se, naročito društvenim mrežama, širi mit o “duhu iz Kijeva”, neustrašivom pilotu MiG-a 29 koji je dosad srušio više ruskih borbenih zrakoplova.

Mrežama su se proširile snimke ukrajinskog vojnog zrakoplova koji nadlijeće više napadnutih gradova. Iako još nije jasno je li riječ o istom pilotu, već su se pojavile teorije da se radi o “heroju” te o “prvom europskom asu od Drugog svjetskog rata”. Riječ je o “tituli” koju zasluže samo oni koji u sukobu obore najmanje pet neprijateljskih zrakoplova.

No, kako piše Newsweek, vjerojatno je riječ samo o urbanoj legendi koja je stvorena kako bi se Ukrajincima povećao moral u teškim vremenima ruske invazije.

Nema, naime, nikakvih dokaza da “as” postoji, a ni ukrajinske vlasti nisu potvrdile njegovo postojanje. Čelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je samo da je u četvrtak oboreno najmanje šest ruskih borbenih zrakoplova te dva vojna helikoptera.

Ipak, Ukrajinci vjeruju u njega.

– Molim vas da duh Kijeva bude stvaran – napisao je na Twitteru Jason Callacanis podijelivši devet sekundi dugu snimku zrakoplova koji nadlijeće ukrajinski grad.

 

– Preklinjem velike medije da ustanove postoji li on stvarno i je li točno da je herojski ukrajinski pilot sam oborio šest ruskih zrakoplova, jer će on postati važan simbol ukrajinskog otpora Putinovim ratnim zločinima – napisao je pak pisac i odvjetnik Seth Abramson.
Objavivši fotografiju na kojoj se vidi stari MiG-29 ponovio je kako još nije poznato je li to stvarna osoba. Drugi pišu kako je, radilo se o stvarnoj osobi ili ne, on inspiracija svim Ukrajincima.

– Duše Kijeva, neka ti motori gore i neka ti duh nikada ne bude slomljen – piše jedan od komentatora ispod jednog od objavljenih videa.

 

– Ako je stvaran, neka Bog bude uz njega, a ako nije, molim se da se pojavi više takvih – napisao je, prenosi Jutarnji.

Anita M.

Članak indeksiran 02.03.2022. Zadnji put osvježen 02.03.2022.

Ocijenjeno u analizi