VIDEO Gazprom objavio spot zaleđenih Bruxellesa i Berlina pod snijegom, istaknuli i zastavu Europske unije

Izvor/medij: Hercegovina.info
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Europi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuje dovod plina i barometar koji prikazuje pad tlaka na nulu.

Snimke su popraćene ruskom pjesmom Zima će biti duga, koja sadrži stih: "Gle, preko rijeke, tiho umire jesen... A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg." Autor pjesme je slavni ruski pjesnik Jurij Vizbor, a verziju koja se pojavljuje u spotu pjeva njegova unuka Varvara Vizbor, prenosi Index.

U spotu su objavljeni i kadrovi Bruxellesa, Berlina, Pariza i Londona pod snijegom i ledom, kao i zastave Europske unije. Spot je objavljen 5. rujna.
 

Anton Gerashchenko

 

@Gerashchenko_en

·

Follow

Russian Gazprom published a video "Winter will be big" where company turns off gas flow & ice age begins in Europe. Do they really think they can kill thousands of Ukrainians, capture territories of another country, and Europe will look the other way, afraid of gas blackmail?

Watch on Twitter

9:40 PM · Sep 5, 2022

 

8.2K

 

Reply

Copy link

Read 971 replies

Kremlj: Plinovod je zatvoren zbog sankcija

Gazprom je 2. rujna objavio da je tijekom rutinskog održavanja na jedinici kompresorske stanice Portovaja otkriveno curenje, što znači da će plinovod biti potpuno zaustavljen dok se problem ne riješi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema riječima Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja, sankcije Zapada su jedini razlog za potpuni prekid opskrbe i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1.

Krajem kolovoza predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da su skladišta plina u Europskoj uniji popunjena 80 posto, što je bolje od očekivanja.

Zakharova: SAD je gurnuo EU na samoubilački put

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova okrivila je Sjedinjene Države za energetsku krizu. Rekla je da je SAD gurnuo europske čelnike na, kako kaže, "samoubilački put" prekida gospodarske i energetske suradnje s Moskvom.

Ugašeni plinovod Sjeverni tok 2 čiji rad je u sklopu sankcija Rusiji obustavila Njemačka također se pojavljuje u videu.

Zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 1 znači da su isporuke ruskog plina pale za 89 posto u odnosu na prošlu godinu. Rusija je nekada opskrbljivala 40 posto prirodnog plina u Europi, a još više Njemačkoj, gdje je jeftina energija bila jedan od nosivih stupova gospodarstva.

Isporuke plina smanjene i prije rata

Dio ruskog plina još uvijek stiže u Europu kroz plinovode koji prolaze kroz Ukrajinu i Slovačku, te preko Crnog mora u Tursku i Bugarsku.

Rusija je isporuku plina počela smanjivati ​​još prošlog ljeta, prije nego što je počeo rat u Ukrajini. To je značajno povećalo cijene plina.

Članak indeksiran 23. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me