(VIDEO) Migranti počeli napuštati "Miral": Ko će ih sada pohvatati?

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: “Stotine” migranata ne “bježi” iz kampa Miral

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vide migranti kako napuštaju kamp u Velikoj Kladuši

Kako je Oslobođenje najavilo, što je kasnije potvrdio i premijer USK Mustafa Ružnić, migrantski kampovi "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši biće zatvoreni. Prve posljedice ove najave već su vidljive.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio video snimak na kojem se vide migranti kako već napuštaju kamp "Miral". 

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti sada sa ovim ljudima, odnosno da li će biti smješteni u neki novi kamp, gdje bi bili koliko-toliko pod kontrolim domaćih institucija, ili će se raštrkati, što bi moglo izazvali dodatne probleme lokalnom stanovništvu.

-  Nema više prijema novih migranata u "Biri" i "Miralu" i ide se u pravcu njihovog konačnog zatvaranja. Istovremeno, dogovoreno je da se prošire prihvatni kapaciteti u kampu "Lipa", gdje bi se smještali migranti u mnogo većem broju, istakao je Ružnić. Kada su u pitanju migranti koji borave na području Velike Kladuše, lokalne vlasti bi trebalo da odrede novu lokaciju van gradskog područja, gdje bi se, po uzoru na "Lipu", formirao prihvatni kamp za smještaj migranata, izjavio je Ružnić prije nekoliko dana.

Također, otvara se  i pitanje ko će i kako sada ponovo "pohvatati" migrante u i okolo Velike Kladiše, kako bi ih smjestio u novi prihvatni centar kada bude otvoren.

Članak indeksiran 08. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me