Raskrinkavanje.ba

Informer → (VIDEO) OVA STRAVIČNA EKSPLOZIJA JE RAZNELA RADIJACIJU PO EVROPI?! Rusi tvrde da su tim udarom uništili ogromnu količinu radioaktivne municije!

19.05.2023
Tekst članka

Nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, pojavila se informacija da se u vojnom objektu u ovom gradu nalazila municija sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija poslala Kijevu u aprilu.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev danas je izneo tvrdnju da je uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evropi.

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti.

Prvobitno su lokalni mediji preneli da je ruski dron kamikaza pogodio samo skladište goriva, ali objavljeni snimci snažnih detonacija i eksplozija, koje su trajale nekoliko minuta, ukazuju da je pogođeno veliko skladište municije i vojne opreme. Objekat je potpuno uništen, kao i jedinica Nacionalne garde Ukrajine koja je angažovana da ga štiti.

Već 14. maja ukrajinskim društvenim mrežama počinju da se šire panični izveštaji da je prilikom detonacije skladišta municije u Hmeljnickom uništena velika količina britanske tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom, koja je nedavno dostavljena u Ukrajinu zajedno sa projektilima "storm šedou", javio je novinar Sergej Karnauhov.

Usled jake eksplozije, čestice osiromašenog uranijuma mogle su da se rasprše na teritoriji Hmeljničke oblasti, što bi, uzimajući u obzir iskustva iz Jugoslavije i Iraka, kasnije moglo dovesti do zagađenja zemljišta, vode i vazduha, kao i povećanja obolelih od raka.

Pojačano zračenje

Još nije potvrđena informacije da se u Hmeljnickom nalazila britanska municija sa osiromašenim uranijumom, ali je specijalizovani resurs za praćenje zračenja saveecobot.com zabeležio porast gama zračenja od 80-100 do 140-160 nanosiverta. S obzirom na to da osiromašeni uranijum izbacuje relativno malu dozu gama zračenja, trenutni porast ukazuje da su uništene jako velike zalihe municije, koja je u vazduh izbacila uranijumsku prašinu.

Dodatnu paniku među stanovništvom izazvale su patrole radijacione, hemijske i biološke zaštite u gradu, kao i odsustvo zvaničnih informacija, javlja agencija "Jurežja dejli".

Prema navodima lokalnih ukrajinskih medija, patrole su počele da mere radijaciju na gradskim ulicama koristeći specijalnu opremu. Ranije su patrole merile radijaciju samo u oblasti gde se nalazila nuklearna elektrana Hmeljnicki (Netešin i okolina), a sada - u regionalnom centru, na zapadu oblasti i u Ternopolju, uzimajući u obzir da je nakon ekplozije jak vetar duvao sa istoka.

- Moji prijatelji iz Ukrajine javljaju da su stanovnici zapadnih regija u panici. Sakupljaju stvari i beže iz Hmeljnickog, Lavova i Ternopolja. Beže iz svih oblasti gde se nalaze ukrajinske vojne jedinice i skladišta. Meštani govore da je u Hmeljnickom detoniralo skladište, koje je bilo ispunjeno municijom sa osiromašenim uranijumom. I to potvrđuju moji izvori - piše politikolog Jurij Kot.

Stručnjaci takođe skreću pažnju da su ukrajinski vatrogasci koristili robote tokom gašenja požara u Hmeljnickom i Ternopolju, što može da ukazuje da se na skladištima u zapadnoj Ukrajini čuvala municija sa OU.

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 09.06.2023.

Ocijenjeno u analizi