Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje → (VIDEO) Razoran zemljotres pogodio Maroko! - Poginulo je više od 600 ljudi

09.09.2023
Tekst članka

"Zemlja se tresla 20 sekundi"... Zemljotres je pogodio područje Ighila u planinama Visokog Atlasa, navodno sa magnitudom od 7,2

Snažan zemljotres pogodio je Maroko kasno sinoć, u nekoliko marokanskih gradova je uništio pojedine zgrade i natjerao ljude da napuste svoje domove.

Kako javlja Guardian, Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka je potvrdilo da broj poginulih za sada iznosi 632, a povrijeđenih 329.

Marokanski geofizički centar saopćio je da je zemljotres pogodio područje Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i kazao da je bio na relativno maloj dubini - od 18,5 kilometara.

Ighil, planinsko područje sa malim poljoprivrednim selima, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Zemljotres se dogodio nešto poslije 23 sata.

Zgrade su se rušile, a teško je pogođen i glavni grad Rabat.

Lokalni zvaničnik je kazao da je većina smrtnih slučajeva bila u planinskim područjima do kojih je bilo teško doći.

- Zemlja se tresla oko 20 sekundi. Vrata su se sama otvarala i zatvarala dok sam sjurio niz stepenice sa drugog sprata, istakao je Hamid Afkir, učitelj u planinskom području zapadno od epicentra u blizini Taroudanta, dodajući da je bilo naknadnih potresa.

Članak indeksiran 02.10.2023. Zadnji put osvježen 01.02.2024.

Ocijenjeno u analizi