Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojnih portala kao snimci nastali tokom nedavnog zemljotresa u Maroku.

Foto: Shutterstock

U snažnom zemljotresu koji je 8. septembra pogodio Maroko živote je izgubilo preko 2.900 ljudi, a hiljade su ostale bez domova. Zajedno s prvim informacijama iz pogođenih područja, u medijima su se pojavile brojne fotografije te videosnimke katastrofe koja je zadesila ovu sjevernoafričku državu.

Uz fotografije i videozapise koje su s mjesta događaja prenosili svjetski mediji i agencije, u medijskim se objavama u našem regionu već narednog dana našao i značajan broj snimaka preuzetih s naloga na društvenim mrežama, uključujući i one koji prikazuju urušavanje višespratnih zgrada.

Na portalu Informer tako je 9. septembra objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi sljedeće:

Zgrade se ruše kao da su od karata, sve nestaje u sekundi! Jezivi snimci snažnog zemljotresa u Maroku (VIDEO)

Uz tvrdnju da se na objavljenim “snimcima vidi kako višespratnice nestaju u sekundi”, u članku je podijeljena objava s društvene mreže X (ranije poznate kao Twitter) koja sadrži noćni snimak urušavanja višespratne zgrade. Na snimku koji traje nepunih 40 sekundi mogu se čuti i uzvici brojnih ljudi koji se nalaze u neposrednoj blizini objekta.

Foto: Screenshot

Uz tvrdnje u naslovu da prikazuje urušavanje zgrade u Maroku tokom razornog zemljotresa u septembru, isti videosnimak objavljen je i u člancima na portalima ATV, Depo, Republika,Večernji (.hr), HRT te nekolicini drugih. 

Iako nije podijeljen uz izravnu tvrdnju da prikazuje urušavanje višespratnice usljed zemljotresa, pretragom članaka o zemljotresu u Maroku iz septembra ove godine ustanovili smo da se isti videosnimak može pronaći i u člancima brojnih drugih portala, uključujući Blic, Klix, Radio Sarajevo, Oslobođenje, Index, Nezavisne, ali i mnoge druge.

Pored spomenutog snimka, na nekim je portalima (1, 2, 3), te na društvenim mrežama (1, 2) u našem regionu, objavljen još jedan kratki snimak urušavanja višespratne zgrade u kontekstu nedavnog zemljotresa. Zgrada koja se može vidjeti u ovom videozapisu izgleda kao ruševni objekat iz prethodno spomenutog snimka, a na društvenim mrežama može se pronaći uz tvrdnju da se radi o “rezultatu zemljotresa” u Maroku.

Foto: Screenshot


Da li snimci s društvenih mreža prikazuju urušavanje zgrada usljed zemljotresa?

Iako se iz navedenih objava može zaključiti da spomenuti snimci prikazuju direktne posljedice nedavnog zemljotresa u Maroku, činjenica je da su oba snimka nastala dosta ranije.

Naime, ovi su se videozapisi netom nakon zemljotresa dijelili na društvenim mrežama širom svijeta, a vjerodostojnošću tvrdnji da se radi o aktuelnim snimcima bavile su se i druge fact-checking platforme u svijetu. U njihovim se analizama mogu pronaći primjeri objava identičnih snimaka koji su se na društvenim mrežama dijelili u avgustu 2020. te u decembru 2022. godine. 

Provjerom viralnih tvrdnji da snimak koji se pojavio i na brojnim portalima u našem regionu prikazuje kolaps zgrade nakon nedavnog zemljotresa u Maroku, platforma India Today utvrdila je da snimak zapravo prikazuje kolaps ruševne zgrade u Casablanci, koji je nastao godinama prije nedavnog zemljotresa. Činjenicu da se radi o starom snimku India Today potkrijepila je medijskim izvještajima iz 2020. godine, kao i objavama na društvenim mrežama koje potječu iz tog perioda.

Do sličnih su nalaza došli i AFP te Reuters provjeravajući autentičnost tvrdnji koje su se dijelile uz drugi viralni video spomenut u ovoj analizi, a koji se također dijelio u medijskim objavama o zemljotresu u našem regionu. U ovom se slučaju radi o snimku koji je na internetu dostupan barem od decembra 2022. godine.

Na Facebooku i na YouTubeu može se pronaći nekoliko objava ovog snimka iz tog perioda, između ostalog i onaj koji je 27. decembra prošle godine na svoj kanal postavio portal Morocco World News. U opisu objave navodi se da video prikazuje trenutak urušavanja trospratne zgrade u Casablanci te da lokalni mediji nisu izvijestili o ljudskim žrtvama u ovom incidentu.

 

Dezinformacije s društvenih mreža u medijskim izvještajima

Iako prenošenje neprovjerenih informacija s društvenih mreža u medijima nije neuobičajeno, ova praksa u izvještavanju posebno je problematična u slučaju tragičnih događaja kakav je nedavni zemljotres u Maroku. Neselektivno prenošenje uznemirujućih fotografija i snimaka, kao i senzacionalizam koji ga nerijetko prati, ukazuje na nemaran odnos medija u pristupu osjetljivim temama i događajima od javnog interesa.

Ove prakse, bilo da se radi o namjernoj manipulaciji nekim sadržajem ili jednostavno - o neprovjeravanju izvora informacije, dodatno doprinose traumatizaciji javnosti, a posebno osoba pogođenih nekim tragičnim događajem, kao što su prirodne katastrofe s ljudskim žrtvama.

Jedan od takvih primjera zasigurno predstavljaju i objave starih snimaka urušavanja dotrajale zgrade, postavljene u kontekst nedavnog razornog zemljotresa u Maroku.

Shodno navedenom, najranije medijske objave dva stara snimka urušavanja zgrade u Maroku, predstavljena kao snimci iz nedavnog zemljotresa, dobijaju ocjenu lažna vijest, dok sve kasnije objave istih snimaka dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

03.10.2023: Portali N1, Face TV, Dnevnik (.hr), Alternativna televizija (.rs) i BL Portal su ispravili članke ocijenjene u ovoj analizi, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

04.10.2023: Portali Depo, Nezavisne i Radio Sarajevo su ispravili članke ocijenjene u ovoj analizi, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno. Portali Klix i Republika su ispravili jedan od dva članka ocijenjena u analizi, a tim je člancima dodana ocjena ispravljeno.

05.10.2023: Portal Republika je ispravio i preostali članak ocijenjen u analizi, a članku je dodana ocjena ispravljeno.

06.10.2023: Portali Informer i Dnevno(.hr) su ispravili članke ocijenjene u ovoj analizi, a člancima je dodana ocjena ispravljeno. Portali Klix je ispravio drugi članak ocijenjen u analizi, a članku je dodana ocjena ispravljeno.

09.10.2023: Portal Srpska Info je ispravio članak ocijenjen u analizi, a članku je dodana ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 02. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Tajno “trovanje” fiskalnim računima je teorija zavjere

Fiskalni računi mogu sadržavati jedinjenje koje se dovodi u vezu s ozbiljni...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me