(VIDEO) UZBUNA U SRPSKOJ! AMERI U BIH ŠALJU DESETINE DŽIHADISTA IZ SIRIJE: Sarajevo krije DOLAZAK OPAKIH UBICA!

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: "RTRS" i "Informer" o povratku "džihadista iz Sirije": lažna vijest i pristrasno izvještavanje

Amerikaci se povlače iz Sirije, pa je i bh. vlastima stigao nalog za preuzimanje i sudsko procesuiranje bosanskohercegovačkih državljana - zarobljenih pripadnika zloglasnog ISIS u toj zemlji

Povratak ratnika, vest je koja je procurila u javnost, pa ni u MIP, a ni u Ministarstvu bezbednosti BiH nismo uspeli saznati, koliko će zarobljenih pripadnika ISIS, primiti BiH. Ranije iskustvo ne obećava da će se bh. vlasti ozbiljno pozabaviti radikalnim islamistima.

Koje korake je BiH preduzela po prispeću zahteva američke administracije da, zbog povlačenja američke vojske iz Sirije, preuzme BiH državljane, zarobljene pripadnike ISIS, pitanje je na koje iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije stigao obećani odgovor.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, rekao je za federalne medije da je iskazana čvrsta podrška Koaliciji u borbi protiv terorizma i ISIS. Ništa konkretnije ni od ministra bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića - broj radikalnih islamista koji se vraćaju ili je tajna ili nepoznanica.

- Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znaćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provere. Ako se potvrdi da je reč o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH - kaže Mektić.

Nezvanično saznajemo, među prvima bi se iz sirijskog zatvora u BiH mogao vratiti Ibro Ćufurović, radikalni islamista iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše, koji se u Siriju, na strani ISIS, otišao boriti 2013. godine. Ova vehabijska zajednica, nakon što Ćufurović odsluži benignu kaznu u BiH, jedno je od nebrojenih utočišta u kojoj on i njegova islamska braća mogu nastaviti da upražnjavaju fanatični radikalni islam.

- Dobijamo ideološku braću Edina Gačića, ljude koji su otišli 7.000 kilometara daleko da bi nekažnjeno ubijali narod u njihovoj zemlji, verske fanatike koje u BiH ima ko da dočeka. Dobijamo lica koja se aktivno ne mogu držati pod kontrolom, bar ne na ovaj način na koji se naše bezbednosne agencije ophode - kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

 

Deradikalizacija, kaže Galijašević, nigde u svetu nije postigla rezultate, zbog čega je iluzija da se u BiH bez adekvatnih ustanova i sistema, islamskim fanaticima može iskoreniti pogrešno učenje o islamu. Ističe da je 25 odsto BiH koju kontroliše bošnjačka politička elita sa 100 paradžemata, vehabijskim zajednicama, ostatcima odreda El Mudžahedin i tzv. aktivnom islamskom omladinom, najmanje bezbedna teritorija Evrope.

Galijašević zato ne sumnja da se u brojne simpatizere mogu svrstati pojedinci koji aktivno učestvuju u organizaciji dočeka ratnika ISIS.

- Poziv koji vam upute SAD, je poziv koji se ne odbija, to je ultimatum. Amerikanci su sa njima završili, njih uopšte ne zanima na koji način će se naši političari iz Sarajeva odnositi prema ovom problemu - kaže Galijašević.

Desetine žena i dece takođe bi, uskoro, iz Sirije moglo da se vrate u BiH, a Savet ministara početkom meseca formirao je Koordinaciono telo za njihov doček. Ideološki zatrovani vratiće se i ratnici i njihove porodice u sredine u kojima će biti prihvaćeni, vehabijske zajednice i paradžemate, koji su bez adekvatnog i efikasnog nadzora. Ozbiljan bezbednosni izazov, na koji u BiH ni do sada policijske strukture nisu umele odgovoriti.

Povratak džihadista iz Sirije posebna je opasnost za Republiku Srpsku jer se vehabijski kampovi malaze tik uz njene granice, a ovi radikalni islamsiti nebrojeno puta su poručili da se neće smiriri dok ne unište Srpsku.

Članak indeksiran 22. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me