Вишковић: Будућност народа у БиХ јесте у поштовању устава и Дејтона

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Ustav jedno, mediji drugo: 500 članaka o BiH "stvorenoj u Dejtonu"

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да је будућност народа у БиХ у поштовању Устава и Дејтонског споразума.

Он је нагласио да је у БиХ дошло крајње вријеме да се сједне и договара о будућности народа на овим просторима.

- Ми смо данас у једном нонсенсу, у којем заиста нисам очекивао да ћемо се наћи, да су Република Српска или Срби највећи заговорници Дејтона и дејтонске БиХ, а то значи уставне БиХ - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци поводом 26 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је напоменуо да се једино у Српској 21. новембра као републички празник обиљежава дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, чије је највеће достигнуће окончање ратних сукоба на овим просторима, док у ФБиХ то није случај.

- Све оно што је рађено ових 26 година они сматрају да није добро и да би требало нешто другог да креирају - истакао је Вишковић.

Говорећи о враћају надлежности Републици Српској, Вишковић је навео да Влада и скупштинска већина вршити Уставом загарантоване обавезе.

Он је позвао и опозицију у Републици Српској да учествује у очувању Српске.

- Очување Републике Српске није само обавеза власти, него опозиције. Из тог разлога их позивам да учествујемо скупа у овим дешавањима и ако имају било какву примједбу на било који документ, спремни смо да разговарамо, да се договоримо и да уважимо њихове приједлоге и сугестије - рекао је Вишковић и додао да то од опозиције очекују грађани Српске.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

Članak indeksiran 29. 12. 2021 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me