Вишковић: Додик и Цвијановић препрека бошњачким политичким циљевима

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

Премијер Републике Српске Радован Вишковић оштро је осудио одлуку Велике Британије да уведе санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Српске Жељки Цвијановић, наводећи да је ријеч о подвали бошњачких политичких снага који у Додику и Цвијановићој препознају кључну препреку у остваривању циља да се у БиХ одлучује према принципу "један човјек-један глас".

Вишковић је истакао да му је жао што су британске власти на том плану насјеле на манипулације бошњачког политичког естаблишмента, који, не бирајући начин, настоји да политички профитира од оружаног сукоба у Украјини да би рјешавао "српско питање" у БиХ по свом нахођењу, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

- Ово нису санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић, него подвала бошњачких политичких снага који у Додику и Цвијановићки, с правом, препознају кључну препреку у остваривању њиховог давно зацртаног циља да се у БиХ одлучује по принципу један човјек-један глас - рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да је јасно да је ситуација у Украјини, са којом српски политички представници, наравно, немају никакве везе, злоупотријебљена да би се српски политички представници означили као "проруски елемент" и да би свеопшта хистерија која се води против Руске Федерације била искориштена за дисциплиновање Додика, као водећег заступника српске политике у БиХ.

Премијер Српске је истакао да политичко Сарајево не треба да слави због ове одлуке, јер, како је нагласио, ниједне санкције неће БиХ претворити у земљу каквом је они желе да виде, него да је за то потребан унутрашњи договор Срба, Бошњака и Хрвата.

Влада Велике Британије данас је објавила информацију о "првим санкцијама уведеним у оквиру режима за санкције за БиХ којима су обухваћени српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић".

 

У саопштењу се наводи да су Додик и Цвијановић санкционисани због, како је образложено, њиховог нарушавања легитимитета и функционалности БиХ.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me