Raskrinkavanje.ba

Glas Srpske → Višković: Budućnost naroda u BiH jeste u poštovanju Ustava i Dejtona

21.11.2021
Tekst članka

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je budućnost naroda u BiH u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je u BiH došlo krajnje vrijeme da se sjedne i dogovara o budućnosti naroda na ovim prostorima.

- Mi smo danas u jednom nonsensu, u kojem zaista nisam očekivao da ćemo se naći, da su Republika Srpska ili Srbi najveći zagovornici Dejtona i dejtonske BiH, a to znači ustavne BiH - rekao je Višković novinarima u Banjaluci povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je napomenuo da se jedino u Srpskoj 21. novembra kao republički praznik obilježava dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čije je najveće dostignuće okončanje ratnih sukoba na ovim prostorima, dok u FBiH to nije slučaj.

- Sve ono što je rađeno ovih 26 godina oni smatraju da nije dobro i da bi trebalo nešto drugog da kreiraju - istakao je Višković.

Govoreći o vraćaju nadležnosti Republici Srpskoj, Višković je naveo da Vlada i skupštinska većina vršiti Ustavom zagarantovane obaveze.

On je pozvao i opoziciju u Republici Srpskoj da učestvuje u očuvanju Srpske.

- Očuvanje Republike Srpske nije samo obaveza vlasti, nego opozicije. Iz tog razloga ih pozivam da učestvujemo skupa u ovim dešavanjima i ako imaju bilo kakvu primjedbu na bilo koji dokument, spremni smo da razgovaramo, da se dogovorimo i da uvažimo njihove prijedloge i sugestije - rekao je Višković i dodao da to od opozicije očekuju građani Srpske.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je prije 26 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

Članak indeksiran 29.12.2021. Zadnji put osvježen 29.12.2021.

Ocijenjeno u analizi