Raskrinkavanje.ba

Klix → Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom, sa snijegom očekuju i prve skijaše

19.12.2020
Tekst članka

Na bh. planini Vlašić dodjelom certifikata "Winter safe destination" otvorena zimska sezona, a ova planina proglašena je prvom bh. covid free destinacijom.

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je danas zvanično otvorena zimska turistička sezona SBK 2020/2021.

Direktor Turističkog ureda SBK Miroslav Matošević je kazao da će ova zima biti drukčija od svih dosadašnjih.

"Pred nama je u kreiranju ove zimske turističke sezone bio zaista veliki zadatak i ogroman izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućili nesmetano uživanje na planini, ali prije svega siguran boravak na ovom području“, kazao je Matošević.

Turistička zajednica SBK je u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ako dođe do zaraze, a koji će se realizirati u saradnji s nadležnim partnerima.

Matošević je pojasnio da protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi.

Veliku podršku u odvijanju turističkih aktivnosti u doba pandemije koronavirusa pružio je i Zavod za javno zdravstvo SBK, a u cilju osiguranja što ugodnijeg boravka turista, te njihove obveze testiranja na COVID-19 pri povratku u svoju matičnu zemlju, ali i onih turista koji budu imali potrebu testirati se iz zdravstvenih razloga u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB osigurana je mogućnost testiranja turista na COVID-19 na njihov zahtjev u Turističkom naselju Babanovac. Također, tokom zimske sezone bit će osigurano i pet free COVID–19 zona za dezinfekciju.

"Na inicijativu i u saradnji s TZ SBK dogovoreno je da svi turisti koji budu imali potrebu za testom na COVID-19 moći će se javiti Zavodu za javno zdravstvo direktno ili posredno preko menadžmenta smještajnog subjekta kako bi se osigurao dolazak. Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB će osigurati rezultate testa u najbržem roku isti dan od vremena testiranja turista. Za sve turiste koji borave na području planine Vlašić, Zavod za javno zdravstvo SBK osigurat će 10% popusta u odnosu na redovnu cijenu“, pojasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

Kako ističu iz TZ SBK tokom proteklih godina u saradnji s Domom zdravlja Travnik i poslovnim subjektima, na Babanovcu stavljala se u funkciju sezonska ambulanta te će tako biti i ove godine, s tim da će se pored dosadašnjih uobičajenih aktivnosti liječničkih pregleda i intervencija raditi i pregledi osoba s COVID-19 simptomima.

Danas su potpisani i sporazumi o saradnji s Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK, Domom zdravlja Travnik i preduzećem Pharmamed d.o.o. Travnik u okviru realizacije aktivnosti provedbe Internog COVID-19 protokola tokom zimske turističke sezone.

Preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu kriterija i predloženih mjera dobiti će certifikat "WINTER SAFE DESTINATION" i sve pogodnosti koje on nudi.

"Interni COVID-19 protokol je kreiran u saradnji s ključnim preduzećima i akterima koji djeluju na planini Vlašić, koji su izrazili želju za aktivnim učešćem i realizacijom ovog projekta u smislu pridržavanja svih mjera iz Protokola i njihovu primjenu u objektima i preduzećima kojima upravljaju u cilju povećanja sigurnosti posjetitelja i djelatnika ali i kreiranju pozitivnog imidža destinacije kao sigurne turističke destinacije“, istaknuo je Matošević.

Zimsku turističku sezonu SBK/KSB 2020/2021 otvorenom je proglasio premijer Vlade SBK Tahir Lendo, a posjetitelji na Vlašiću su danas imali priliku uživati u nekoliko zanimljivih aktivnosti.

Od panoramske vožnje na skijaškom liftu, modernog glice klizališta, do besplatnog graha i vlašićkog čaju i kuhanog vina i rakije.

Matošević je na kraju još naglasio da su najavljeni i brojni aranžmani unutar hotelskih preduzeća s 40 posto popusta na COVID-19 test koji će biti namijenjen turistima koji će imati obavezu testiranja na COVID-19 pri povratku u svoju matičnu zemlju.

Osnovi uslov će biti da gost boravi više od tri dana u registriranom hotelskom smještaju i da je prijavljen u sistemu evidencije u TZ SBK.

Članak indeksiran 27.01.2021. Zadnji put osvježen 28.01.2021.

Ocijenjeno u analizi