Vlasti u Vuhanu izgradile bolnicu za pet dana

Izvor/medij: Danas
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: U Kini nije izgrađena nova bolnica za samo 2 dana

Vlasti u Vuhanu su zbog sve većeg broja obolelih od korona virusa izgradili novu bolnicu s 1.000 kreveta za samo pet dana.

U petak je počela gradnja na području koje je bilo potpuno prazno. Bolnica se dizala neverovatnom brzinom, a danas je već radila punom parom, prenose agencije. Kako piše Metro, odmah nakon izgradnje počeli su protekle noći primati pacijente, a agencija EPA objavila je fotografije čitavog bolničkog kompleksa.

Na gradilištu je bilo prisutno oko 500 građevinara s preko trideset kopača i deset buldožera koji su kopali područje od 25.000 kvadratnih metara. „Bolnica se prvenstveno gradi zbog nedostatka mesta u postojećim bolnicama.

Ne samo da će biti završena brzo, već neće puno ni koštati“, objavile su vlasti u Vuhanu najavljujući početak gradnje bolnice. Ovo zemljište je prvobitno bilo namenjeno za otvaranje bolnice u maju, ali suočeni sa brzim širenjem korona virusa novi objekat je izgrađen u rekordnom roku. U utorak je ova bolnica već imala vodu, struju i internet za pacijente.

Kinezi imaju iskustvo ekspresnog građenja bolnice i sličnu takvu su sagradili 2003. godine, kada je izbila epidemija SARS. Od korona virusa umrlo je do sada najmanje 132 ljudi, a skoro 6.000 je zaraženo. Gotovo svi umrli su u regiji Hubei, epicentru zaraze, ali vlasti su potvrdile smrtne slučajeve i na drugim mestima, uključujući prvi u Pekingu.

Članak indeksiran 03. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me