VRAĆAJU SE BRAĆA EDINA GAČIĆA... Koliko će BiH primiti pripadnika ISIL-a?

Izvor/medij: Dnevno.ba
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: "RTRS" i "Informer" o povratku "džihadista iz Sirije": lažna vijest i pristrasno izvještavanje

ZENICA - Amerikaci se povlače iz Sirije, pa je i bh. vlastima stigao nalog za preuzimanje i sudsko procesuiranje bosanskohercegovačkih državljana - zarobljenih pripadnika zloglasnog ISIL-a u toj zemlji.

Povratak ratnika, vijest je koja je procurila u javnost, pa ni u MIP-u, a ni u Ministarstvu sigurnosti BiH nismo uspjeli saznati, koliko će zarobljenih pripadnika ISIL-a, primiti BiH. Ranije iskustvo ne obećava da će se bh. vlasti ozbiljno pozabaviti radikalnim islamistima.

Koje korake je BiH poduzela po prispjeću zahtjeva američke administracije da, zbog povlačenja američke vojske iz Sirije, preuzme BiH državljane, zarobljene pripadnike ISIL-a, pitanje je na koje iz Ministarstva inozemnih poslova BiH nije stigao obećani odgovor.

Ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, rekao je za federalne medije da je iskazana čvrsta podrška Koaliciji u borbi protiv terorizma i ISIL-a. Ništa konkretnije ni od ministra sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića – broj radikalnih islamista koji se vraćaju ili je tajna ili nepoznanica.

“Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ovog tjedna znat ćemo konkretnije što ćemo uraditi, jer vrše se još neke provjere. Ako se potvrdi da je riječ o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH” – kaže Mektić.

Neslužbeno Infosrpska.ba saznaje, među prvima bi se iz sirijskog zatvora u BiH mogao vratiti Ibro Ćufurović, radikalni islamista iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše, koji se u Siriju, na strani ISIL-a, otišao boriti 2013. godine. Ova vehabijska zajednica, nakon što Ćufurović odsluži benignu kaznu u BiH, jedno je od nebrojenih utočišta u kojoj on i njegova islamska braća mogu nastaviti da upražnjavaju fanatični radikalni islam.

“Dobijamo ideološku braću Edina Gačića, ljude koji su otišli 7.000 kilometara daleko da bi nekažnjeno ubijali narod u njihovoj zemlji, vjerske fanatike koje u BiH ima tko dočekati. Dobijamo lica koja se aktivno ne mogu držati pod kontrolom, bar ne na ovaj način na koji se naše sigurnosne agencije ophode” – kaže stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević.

Deradikalizacija, kaže Galijašević, nigdje u svijetu nije postigla rezultate, zbog čega je iluzija da se u BiH bez adekvatnih ustanova i sistema, islamskim fanaticima može iskorijeniti pogrešno učenje o islamu. Ističe da je 25 posto BiH koju kontrolira bošnjačka politička elita sa 100 paradžemata, vehabijskim zajednicama, ostatcima odreda El Mudžahedin i tzv. aktivnom islamskom omladinom, najmanje sigurna teritorija Europe. Galijašević zato ne sumnja da se u brojne simpatizere mogu svrstati pojedinci koji aktivno sudjeluju u organizaciji dočeka ratnika ISIL-a.

“Poziv koji vam upute SAD, je poziv koji se ne odbija, to je ultimatum. Amerikanci su s njima završili, njih uopće ne zanima na koji način će se naši političari iz Sarajeva odnositi prema ovom problemu” – kaže Galijašević.

Desetine žena i djece također bi, uskoro, iz Sirije moglo da se vrate u BiH, a Savjet ministara početkom mjeseca formirao je Koordinacijsko tijelo za njihov doček. Ideološki zatrovani vratit će se i ratnici i njihove porodice u sredine u kojima će biti prihvaćeni, vehabijske zajednice i paradžemate, koji su bez adekvatnog i efikasnog nadzora. Ozbiljan sigurnosni izazov, na koji u BiH ni do sada policijske strukture nisu umjele odgovoriti.

Autor: Dnevno.ba

Članak indeksiran 22. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me