Raskrinkavanje.ba

RTRS → Vučević: Beograd insistira na dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma

20.11.2023
Tekst članka

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Srbija nastaviti da insistira na dosljednom sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ma koliko to bilo teško, ističući da Beograd ni od koga neće kriti ljubav prema srpskom narodu.

 Slovo Dejtona, ne Duh Dejtona! Samo slovo ovog sporazuma može dati okvir za međusobno razumevanje Srba, Bošnjaka i Hrvata, na kojem treba da počiva bosansko-hercegovački sklad - rekao je Vučević povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je napomenuo da će država Srbija uvijek podržavati dejtonsku BiH, kao jedna od država koje su garant ovog sporazuma.

- Insistiraćemo na dobrim odnosima Srba, Bošnjaka i Hrvata u regionu, a uvek ćemo najviše voleti Republiku Srpsku i pomagati joj kad god je to potrebno. Ljubav prema svom narodu, Beograd ni od koga neće kriti - rekao je Vučević Srni.

On je naveo da je Dejtonski sporazum zaustavio krvavi građanski rat u BiH i da u tome leži njegov najveći značaj, ali da se, nažalost, i taj sporazum i Ustav BiH kao njegov aneks, godinama selektivno poštuju i da ih dio međunarodne zajednice tumači isključivo na srpsku štetu.

Vučević je istakao da se na taj način BiH destabilizuje i da tu leži korijen nerazumijevanja situacije od dijela međunarodne zajednice.

- Što se više krši Dejtonski sporazum, to se manje doprinosi međusobnom razumevanju konstitutivnih naroda u BiH - rekao je Vučević.

Istakao je da je najveća prijetnja za narušavanje Dejtonskog sporazuma u ideji da se Republika Srpska ukine ili svede na praznu ljušturu bez nadležnosti, da postoji samo na papiru i da Srbi u njoj ne mogu da zadovolje prava koja im shodno Dejtonskom sporazumu i pripadaju.

- Ta i takva nasilna centralizacija BiH nikako ne može pomoći njenim građanima, naprotiv. Dejtonski sporazum postoji i mora opstati - poručio je Vučević.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi