Raskrinkavanje.ba

Dnevno.hr → VUČIĆ, DODIK I VULIN BILI METE ATENTATA!? Grupa vehabija iz BiH planirala u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati njihovo ubojstvo

25.09.2020
Tekst članka

Grupa vehabija iz BiH planirala je u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, piše portal banjaluka.net. Informacije su to iz dokumentacije obavještajnih službi koju portal posjeduje.

U dokumenatima stoji da je krajem 2017. godine “grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”.

“Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim Smrt iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. siječnja 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske. Na svu sreću, ovaj plan nije realiziran, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom sigurnosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u veljači 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja”, piše u dokumentu.

Godinu i pol dana kasnije, Dodik je ponovo bio njihova meta, a s njim je zajedno trebao biti napadnut i Aleksandar Vulin, ministar obrane Srbije, koji je također trebao prisustvovati ovoj manifestaciji.

Meta je bio i Vučić.

“U dokumentaciji sigurnosnih službi je navedeno da je glavni organizator još uvijek nerasvijetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije, 11. srpnja 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović iz Srebrenice, službenik Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.”

Autor:Dnevno

Članak indeksiran 22.10.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi