Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, tvrde da je situacija u BiH NEPODNOŠLJIVA I DA SE ŠTO PRIJE RAZMOTRI... (FOTO)

31.05.2021
Tekst članka

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se hitno obezbijedi termin susreta.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da se u najkraćem roku organizuje sastanak u Beogradu, kojem bi prisustvovao kompletan politički vrh RS kao i predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz RS-a.

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbijedi termin susreta na kojem bi se razmotrio izbor  Christiana Schmidta  za visokog predstavnika u BiH koji je izveden, kako navodi, bez ikakvog pravnog osnova.

- Taj čin izazvao je zabrinutost i protivljenje svih političkih aktera i institucija u Republici Srpskoj, pa su bile neophodne konsultacije o daljim koracima sa predsednikom Srbije, navodi Cvijanovićka.

 

  pismo 

Vučić je pozitivno odgovorio na upućeno pismo, i očekuje se da će se sastanak održati na Andrićevom vijencu, najverovatnije u srijedu.

Milorad Dodik je takođe izjavio je da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije.

 Dodik je rekao da je predsjednica RS-a Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

 

loading...

Članak indeksiran 03.06.2021. Zadnji put osvježen 03.06.2021.

Ocijenjeno u analizi