VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, tvrde da je situacija u BiH NEPODNOŠLJIVA I DA SE ŠTO PRIJE RAZMOTRI…(FOTO)

Izvor/medij: Dnevne vijesti 24sata info
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ne, “vrh Republike Srpske” ne tvrdi da je “situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbijedi termin susreta

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da se u najkraćem roku organizuje sastanak u Beogradu, kojem bi prisustvovao kompletan politički vrh RS kao i predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz RS-a.

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbijedi termin susreta na kojem bi se razmotrio izbor Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH koji je izveden, kako navodi, bez ikakvog pravnog osnova.

– Taj čin izazvao je zabrinutost i protivljenje svih političkih aktera i institucija u Republici Srpskoj, pa su bile neophodne konsultacije o daljim koracima sa predsednikom Srbije, navodi Cvijanovićka.

Vučić je pozitivno odgovorio na upućeno pismo, i očekuje se da će se sastanak održati na Andrićevom vijencu, najverovatnije u srijedu.

Milorad Dodik je takođe izjavio je da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije.

Dodik je rekao da je predsjednica RS-a Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

(SB)

Članak indeksiran 03. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me