ZA NOŠENjE BURKE MJESEČNO 100, A ZA UGOVOR ZA DžIHAD 300 EVRA

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažni terorizam i eksperti koji to nisu

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je da radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije mjesečno isplaćuju po 300 evra pojedincima u BiH koji potpišu ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira u kojem se dijelu svijeta vodila "sveta borba". 

"Saudijske nevladine organizacije kao što su `El Haramejn`, `Benevolens internešnel` i `Taibah`, koje se već godinama nalaze na crnim listama Savjeta bezbjednosti UN zbog povezanosti sa terorizmom, glavni su finansijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH", kaže Galijašević. 

Galijašević kaže da ove grupe mjesečno plaćaju po 100 evra ženama u BiH koje prihvate da cijelo tijelo pokriju po strogim šerijatskim pravilima.

"Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade, a ukoliko cijela porodica pređe na praktikovanje radiklane verzije islama za to se dobija dodatni mjesečni bonus od 200 evra", rekao je Galijašević za "Euroblic".

On kaže da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat ovaj cjenovnik, dodajući da je to javna tajna u svim većim gradovima.

Galijašević je rekao da je tačna nedavna izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da se u Sarajevu ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu. 

Prema njegovim riječima, Kurc je previše ozbiljan čovjek da bi iznosio u javnost takve tvrdnje ako za njih nema pokriće.

Sociolog religije iz Tuzle Mehmedalija Nuhić rekao je da lično poznaje veliki broj donedavnih bošnjačkih ateista ili sljedbenika umjerene bošnjačke verzije islama koji su dobili novac za "mnogo čvršće povezivanje sa Alahom".

Nuhić navodi da je posebno zanimljiv slučaj žene koja je od moderno odjevene osobe počela da izlazi u grad potpuno pokrivena.

"Stvari su se promijenile kada je iz nekih razloga nekoliko mjeseci prestala da joj stiže novčana uplata, poslije čega je ponovo počela da se odijeva moderno", kaže Nuhić.

On ističe da su ljudi bez posla i bilo kakvih primanja najčešće mete raznih navodno humanitarnih fondova i nevladinih organizacija iz arapskog svijeta, koji su spremni da plate bosanskim muslimanima za usvajanje arapskog načina života i praktikovanje vjere.

 

 

 

 

 

 

Članak indeksiran 17. 11. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me