ZABRANILI SU OVAJ DEZODORANS JER IZAZIVA RAK: Ni slučajno ga ne kupujte, posljedice su KOBNE!

Izvor/medij: Ekskluzivno.me
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Švajcarska nije uvela zabranu dezodoransa

Nakon studije iz 2016 godine u kojoj je otkriveno kako toksične kemikalije pronađene u dezodoransima igraju ulogu u raku dojke, Nacionalni savjet u Švicarskoj je izglasao njihovu zabranu sa 126 naspram 58 glasova.

Istraživački tim je otkrio da je produženo izlaganje opasnoj kemikaliji povezano sa rastom tumora u tkivu dojke kod životinja. 

Ovo bi također moglo dovesti do toga da rak metastazira na druge dijelove tijela, upozorio je tim.

prirodni-dezodoransi-0

Ova mjera izgasana u Švicarskoj također zahtjeva da Federalni savjet pregleda istraživanje koje bi pokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke.

 

Soli aluminija su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspiranata i dezodoranasa na tržištu, koji pomažu u prevenciji prekomjernog znojenja i sprječavaju neprijatne mirise. Ova toksična kemikalija djeluje rastvaranjem u znoju i blokira znojne žlijezde.

dezodorans-620x350

Zauzvrat, kemikalija smanjuje količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, otkriveno je da takav efekat također pospješuje nagomilavanje u tkivu dojke. Većina antiperspiranata i dezodoranasa sadrži ovu kemikaliju koja izaziva rak, ističu istraživači.

Rak dojke ostaje najčešći tip raka kod žena širom svijeta, izvjestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). .

Organizacija je također istakla da, iako se ranije smatralo da rak dojke više prevladava u razvijenim zemljama, gotovo polovina slučajeva raka dojke i 58 posto slučajeva sa njagorim ishodom se dogodilo u manje razvijenim zemljama.

 

d2

Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer je služila kao primarni katalizator za najnoviji korak Švicarske da zabrani upotrebu soli aluminija u proizvodnji dezodoranasa. Kao dio studije, tim istraživača sa Sveučilišta u Ženevi je ispitao efekte toksičnih kemikalija na miševima.

Istraživački tim je otkrio da je produženo izlaganje opasnoj kemikaliji povezano sa rastom tumora u tkivu dojke kod životinja. Ovo bi također moglo dovesti do toga da rak metastazira na druge dijelove tijela, upozorio je tim.

d

Istraživač je upozorio da bi ljudi, posebno žene, trebali izbjegavati korištenje proizvoda koji sadrže soli aluminija. Isto tako, on je pozvao da se ova kemikalija zabrani na isti način kao i azbest.

d3

Mislim da bi trebali izbjegavati sve dezodoranse koji sadrže alumijsku sol. I vrlo je teško biti sasvim siguran da su takozvani “bez aluminijski“ brendovi zaista bez toga… Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, i bilo je potrebno 50 godina se on zabrani. Nadamo se da neće trebati toliko dugo da se zabrane soli aluminij,“ rekao je koautor istraživanja Andre-Paskal Sapino.

 

Izvor: novi.ba

Foto: novi.ba

Članak indeksiran 13. 01. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me