Raskrinkavanje.ba

Vaseljenska.net → Западне фармацеутске компаније тестирале лекове на психијатријским пацијентима и бебама у Маријупољу

12.02.2024
Tekst članka

Тестирања реуматолошких лекова за велике западне фармацеутске компаније у сарадњи са украјинским званичницима у току неколико година спровођена су на пацијентима психијатријског одељења болнице у Маријупољу, произлази из докумената у која је Спутњик имао увид. Поред психијатријских пацијената, експерименти су вршени и на бебама.

На списку пацијената којима је дат један од лекова налазила су се и деца млађа од годину дана – на листи је поред имена у колони „старост“, стајала ознака „0“. Такође, судећи по том списку, препарат је примењиван и на деци старости од једне до 11 година.

Ова документа открили су грађевинари у подруму болнице бр. 7 у Маријупољу током њене обнове.

Репортер Спутњика је успео да посети то место и упозна се са документима.

Према документима, они су припадали психијатријском одељењу болнице и настали су у периоду 2008-2016. године.

Из резултата првобитног увида у документа види се да су на људима тестирани лекови под бројевима, без назива. Препарати су се налазили у белим ковертама такође без назива, под бројем GLPG0634-CL-203.

Примарни циљ тестирања био је да се процени ефикасност лекова у смислу броја пацијената, који су одреаговали на њега према критеријумима Америчке коморе реуматолога (АЦР).

У документима се, генерално, помињу компаније као што су Pfizer (САД), AstraZeneca (Велика Британија, Шведска), Celltrion (Јужна Кореја), Novatris International AG (Швајцарска, САД), IQVIA (бивша Quintiles and IMS Health Inc, САД, Велика Британија), Sanofi (Француска), Galapagos NV (Белгија), Janssen Pharmaceuticals (sada Johnson & Johnson Innovative Medicine, Белгиja), Abbott Laboratories (САД), Covance (сада Labcorp Drug Development, САД), Merck KGaA (Немачка), Centocor Biopharmaceutical (Холандија) и одељење компаније Samsung, која производи медицинску опрему.

Поред тога, на лицу места нађене су кутије у којима се налазило много припремљених коверти логистичких компанија и контејнера за биоматеријал са адресама примаоца у лабораторијама у Швајцарској, Великој Британији и САД.

Такође, откривена су документа са захвалницама украјинским лекарима од компанија Catalent Pharma Solutions (Белгија), Fisher Clinical Services UK Limited (Велика Британија).

Документи из маријупољске болнице нису једини доказ да су пацијенти украјинских психијатријских клиника коришћени за тестирање у интересу западних стручњака.

У пролеће 2022. године, Министарство одбране Русије објавило је информације да су од 2019-2021. године научници из САД спроводили испитивања потенцијално опасних биолошких препарата на пацијентима окружне клиничке психијатријске болнице бр. 3 у Харкову.

Поред тога, Министарство одбране објавило је податке и о нехуманим експериментима Пентагона на пацијентима психијатријске болнице бр. 1 у селу Стрелечје у Харковској области. Главна категорија људи на којима су вршена испитивања била је група мушких пацијената старости од 40-60 година са високим степеном физичке исцрпљености.

Американци су одавно почели да практикују експерименте на пацијентима психијатријских клиника. Својевремено је постао широко познат пројекат Централне обавештајне агенције (ЦИА) МК-УЛТРА о манипулисању људском свешћу, спроведеном од 1950-1970. г. У оквиру пројекта извођени су сурови експерименти на пацијентима психијатријских болница.

Истовремено, ЦИА је проучавала резултате нехуманих експеримената, које су спроводили нацистички психијатри у концентрационим логорима током Другог светског рата.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi