Зашто Срби у БиХ постају Бошњаци

Izvor/medij: Politika
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Slučaj Denis Šulić i etnička pripadnost

CАРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Председник Младих СНСД, Денис Шулић, и председница Омладине СДС-а Нина Букејловић изјаснили су се као припадници бошњачког народа да би добили мандат у Народној скупштини Републике Српске.

Заменик министарке одбране БиХ и функционер СДС-а, Борис Јеринић, потврдио је да ће четири посланика СДС-а из Добоја учествовати у власти на нивоу државе БиХ и Републике Српске.

Један од та четири заступника је и председница Омладине СДС-а Нина Букејловић која је, како преносе медији у БиХ, очито заноћила као Српкиња, а пробудила се као Бошњакиња.

На локалним изборима 2016, преноси портал Клиx, Букејловић се изјаснила као припадница српског народа да би само две године после одлучила да промени етничку припадност па се на овогодишњим изборима изјаснила као припадница бошњачког народа, преноси Танјуг.

Због овога је Централна изборна комисија (ЦИК) у среду запримила жалбу да се Нини Букејловић одузме мандат заступнице у Народној скупштини Републике Српске.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић казао је на седници ЦИК-а да Букејловић не може добити мандат јер кандидати једноставно не могу промијенити националну припадност у једном изборном циклусу, што значи да Букејловић мора до 2020. године бити Српкиња.

Као Бошњак се изјаснио и председник Младих СНСД-а Денис Шулић који би могао, уколико Дарко Томаш остане на позицији начелника Прњавора, такође добити мандат у Народној скупштини РС-а.

Članak indeksiran 12. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me