ZAŠTO JE DANIJELA TOLIKO ČEKALA? Nisam jedina koju je silovao, ali sam prva koja je rekla!

Izvor/medij: Mondo.rs
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Kompleksna mreža medijskih manipulacija o slučaju “Štajnfeld-Lečić”

Srpska glumica je jednom prilikom otkrila gde ju je silovatelj, kako tvrdi, napastvovao.

Glumica Danijela Štajnfeld pre nekoliko meseci šokirala je javnost kada je u dokumentarnom filmu "Zaceli me" priznala je da je bila žrtva silovanja, kao i da je silovao moćnik iz filmske industrije.

Srpska glumica je danas otkrila da ju je silovao, kako ona tvrdi, proslavljeni glumac Branislav Lečić.

Zbog čega glumica nije htela da otkrije ime predatora do sada, rekla je i ona sama u jednom od svojih obraćanja.

"Upiranje prsta na jednog čoveka pomerilo bi taj fokus sa moje želje da osvestim problem. Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim: da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice u dugoj tradiciji srpskog glumišta nikada nisu govorili o tome", rekla je Štajnfeld ranije i dodala:

"Zašto je na meni da sama stvorim bezbednost drugima. Pitam se i zašto se sekusalno maltretiranje odobrava u društvu i ne kažnjava. Ako to odobravate, onda će vam posle uzumanja hemijske olovke jednom oduzeti ključeve od kola. Po zakonima u Srbiji silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji. Rečenica 'Neću ti ništa' implicira da ako se ograničim da ti neću ništa, možda ću ti nešto uraditi. Svako može da bude predator nad slabijim samo ako se izjasni sa 'neću ti ništa'".

Srpska glumica je jednom prilikom i otkrila da ju je ovaj predator, kako tvrdi, silovao u automobilu.

"Povezao me je kolima i silovao u autu. Nisam mislila da bi to ikad moglo da se desi meni, posebno ne od strane čoveka kojem sam verovala. On je za mene bio autoritet u poslu kojim sam se bavila. Zato što je stariji od mene i na višoj poziciji u profesiji, ponašao se kao da ima pravo nad mojim telom", izjavila je ranije srpska glumica i dodala:

"Nisam jedina koju je silovao, ali sam jedina koja je progovorila o tome. Veliki problem je to što žene ćute. Zbog toga upadaju u depresiju, odaju se alkoholu, često pokušavaju da se ubiju. I ja sam ćutala, čak sam pobegla iz Srbije u Ameriku da me ne bi ponovo silovao".

Danijela se nakon silovanja preselila u Ameriku, a zatim se vratila u Srbiju kako bi predstavila svoj dokumentarni film "Zaceli me", koji je kod nas premijerno prikazan na Festivalu evropskog filma Palić, 18. septembra prošle godine.

Ovaj dokumentarni film govori o posledicama koje trpe žrtve seksualnog nasilja, i zasnovan je na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele silovanje. Prema Danijelinim rečima, rad na filmu trajao je 3 godine, i prošao je kroz vrlo kompleksne produkcijske izazove:

"Počelo je od ideje da snimim kratki film koji bi bio platforma za osobe koje su preživele silovanje. Želela sam da se izrazim kroz njihove glasove i priče. Razgovarala sam sa oko 100 ljudi, intervjuisala 40 žena i muškaraca žrtava silovanja, i odabrala nekoliko centralnih ličnih priča. Ostale priče čuju se u animiranim segmentima filma kao 'hor'. Od početka sam imala jasnu viziju, i nisam želela da intervjuišem stručnjake, poznate ličnosti, kao ni da govorim o statistici, jer sve to dehumanizuje iskustvo žrtava, koje je po meni najvažnije čuti", rekla je ranije Danijela i dodala:

"Tek nakon snimanja i preslušavanja tih intervjua, silina svedočenja tih ljudi učinila je da dobijem energiju i odlučim da napravim veliki film - film koji ne osuđuje nikoga, film koji nije senzacionalistički, ljudski film koji se obraća gledaocima sa željom da i oni kroz iskustvo gledanja dožive i razumeju naše priče".

Inače, u jednom delu filma čuje se i Danijelin razgovor sa silovateljem.

"Htela sam da publika čuje razmišljanje o obrazloženje silovatelja. Ne samo nada mnom nego i nad drugim ljudma, to je obrazloženje zašto neko to može da radi i zašto uzumja sebi za pravo da to radi. Da je njegova izjava bila suvše lična, ne bih je stavila u film".

Danijela je ranije za sebe rekla da se konačno zacelila.

"Sada sam sasvim dobro, iskreno ne bih mogla da pričam sa vama niti da se pojavim u Srbiji na projekciju filma na Paliću da nisam sve raščistila sa sobom. Da nisam zacelenja, ja bih još bila polomljena, plakala bih i ne bih mogla da govorim na ovu temu", rekla je tada ona.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko je žrtva pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36. Ukoliko ste žrtva seksualnog zlostavljanja ili znate nekog ko jeste, javite se na SOS telefon Autonomnog ženskog centra 0800-100-007

(MONDO)

Članak indeksiran 29. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me