Zašto je EU zabranila tetovaže u boji

Izvor/medij: Nova.rs
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji

Evropska unija je od utorka zabranila upotrebu obojenih mastila u tetovažama, navodeći kao razlog moguće zdravstvene probleme. Zvaničnici kažu da oko 4.000 hemikalija koje se koriste u mastilima mogu izazvati „rak ili genetske mutacije“. Međutim, toj odluci se protive tatu majstori i njihovi klijenti.

Nova pravila EU takođe utvrđuju maksimalne granične koncentracije za grupe supstanci ili za pojedinačne supstance – kao što su određene azoboje i kancerogeni aromatični amini, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), metali i metanol.

Ovaj potez stupa na snagu pošto EU nastoji da zaštiti svoje građane od potencijalno štetnih hemikalija, navode u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Uklanjanje tetovaža

Imate „nezgodnu“ tetovažu – laserom se uklanja u sekundi

VIDEO

10. sep. 2021

Šminka

Kancerogene hemikalije pronađene u šminki

ZDRAVLJE

16. jun. 2021

Svaki proizvod koji sadrži određene supstance u većim koncentracijama od propisanih biće zabranjen za prodaju prema zakonima EU o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničenju hemikalija (REACH).

Nova pravila su odobrena pre godinu dana, a EU je dala prelazni period od 12 meseci tatu umetnicima i industriji šminke da izmene svoje recepte. EU smatra da će nova pravila pomoći u zaštiti klijanata od niza zdravstvenih problema, od iritacije kože do raka. Neke od supstanci su već bile zabranjene u proizvodima za nanošenje na kožu, navodi Metro.

EU je navela da je cilj novih pravila da boje koje se koriste u tetovažama budu bezbednije. Naučnici još nisu došli do konsenzusa o direktnim vezama između raka i mastila za tetoviranje.

Međutim, prema nekim izveštajima, tatu umetnici tvrde da su dobavljači spori da ostvare bilo kakav napredak u pogledu alternativnih supstanci, što otežava kupcima da dobiju bezbedne obojene tetovaže. Mnogi su morali da odbiju klijente jer nisu u stanju da predvide kada će dobiti dobru zamenu za obojena mastila.

Pobuna tatu umetnika

Prema pisanju lista The Independent, tatu umetnici se žale da će nova pravila umanjiti poslovanje. Pokrenuta je i peticija da se „spasi“ Pigment Green 7 i Pigment Blue 15:3. Peticija do danas ima preko 1.75.000 potpisa.

Tattoo umetnici su takođe zabrinuti da će nova pravila dovesti do trajnog negativnog uticaja na ekonomsku konkurentnost evropskih tetovatora i pigmentera u odnosu na dobavljače van EU, i da bi mogla ozbiljno da ugroze profesiju.

Takođe postoji zabrinutost da bi se mnogi ljudi obratili umetnicima koji nude tetovaže ilegalno, kako bi ispunili svoju želju za obojenim tetovažama.

***

Članak indeksiran 17. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me