Zašto je Evropska unija odbila Fajzerovu vakcinu?

Izvor/medij: Nova.rs
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Europska unija nije odbila zahtjev za odobrenje vakcine BioNTecha i Pfizera

U trenutku kada se činilo da nam vakcina nikada nije bliža i da će nas milioni doza konačno spasti koronavirusa, danas je svet obišla vest da je EU odbila odobravanje vakcine Bionteka i Fajzera.

Evropska agencija za lekove odbila je zahtev nemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa i saopštila da će mišljenje o vakcini dati na sastanku 29. decembra, preneli su mediji.

Glavno pitanje posle vrlo optimističnih najava o Fajzer vakcini je – gde je zapelo ako je analiza treće faze testiranja vakcine protiv koronavirusa pokazala da je 95 odsto efikasna u prevenciji infekcije?

Mnoge je ova vest – mada je delimično izvučena iz konteksta jer vakcina nije odbijena, već je odobrenje odloženo – podsetila na situaciju sa vakcinom sa Oksforda koja je, iako prvobitno najvljivana kao ona koja najviše obećava, ipak izazvala brojne kontroverze. Zvanični podaci dovedeni su u pitanje, a plasirane su i lažne vesti da su volonteri koji su je primili od nje umirali.

Prema dostupnim informacijama, nema nikakvih nepredviđenih problema ili komplikacijama sa Fajzer vakcinom, a Evropska unija je saopštila i da je već kupila dve milijarde doza za 27 država iz bloka.

Prvobitni plan je bio da distribucija vakcine počne pre kraja 2020. godine u slučaju da je ona odobrena početkom decembra, ali pošto je sastanak pomeren za 29. decembar, očekuje se da – ako definitivno bude odobrena – distribucija počne početkom 2021. godine.

Foto:EPA-EFE/PFIZER

IZ SVETA I REGIONA ČITAJTE I:

Gejts i 12 direktora: Sastanak koji bi mogao da spase svet

SVET

25. Nov. 2020

Molekularni biolog: Sačuvajte zdrav razum, korona nije ništa

SVET

29. Nov. 202010

Mermer, zlato, raskoš: Pogledajte vilu Draška Stanivukovića

SVET

20. Nov. 202017

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i američki partner Fajzer podneli su zahtev Evropskoj agenciji za lekove za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa, kako je saopšteno danas. Ovaj zahtev je podnet dan nakon što je rivalska Moderna zatražila od američkih i evropskih agencija da hitno odobre upotrebu njene vakcine protiv korone, a i procena vakcine rivalske Moderne odložena je za 12. januar 2021. godine.

Sastanak 29. decembra je kasnije nego što su se neke evropske zemlje nadale. Nemačka je platila Bionteku 375 miliona evra za finansiranje razvijanja vakcine i već se pripremala za imunizaciju stanovništva od sredine decembra.

Očekuje se svakako da korišćenje vakcine prvo odobre SAD i Velika Britanija, pošto je Fajzer prvo njima uputio zahteve, a Fajzer je saopštio da su dote spremne za slanje kada Evropska agencija za lekove ili američka Administracija za hranu i lekove odobri vakcinu.

Kako radi Fajzer vakcina?

Najnoviji podaci kompanija Fajzer i Biontek sugerišu da je vakcina delotvorna u 95 odsto slučajeva, na osnovu 170 slučajeva razvoja Kovid-19 kod dobrovoljaca.

Ostatak slučajeva je bio u placebo grupi koja je dobila lažnu injekciju.

Iako potpuni podaci o ispitivanju tek treba da budu objavljeni, kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih bezbednosnih problema.

Ali primetili su glavobolju i umor kod oko 2 odsto dobrovoljaca kojima je data vakcina.

Članak indeksiran 03. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me