Raskrinkavanje.ba

RTV Slon → Zašto su banane uvijek broj 1 kad ih vagate u marketu?

18.11.2020
Tekst članka

I sami ste primijetili da se određeni proizvodi u marketima raspoređuju po ustaljenim pravilima, to nije ništa slučajno. A slično je i sa oznakama i naljepnicama na samoj robi.

 

Kako to onda da baš banane budu broj jedan na elektronskoj vagi dok vagate voće u marketu? Da li se radi o još jednom triku trgovaca koji vas mame da određeno voće kupite ili ne?

Kako se uopće vrši označavanje proizvoda?

Kako piše Telegraf, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvoj caki trgovaca i razlog je isključivo tehničke prirode.

Banane su najviše traženo voće, i kako bi se olakšao proces mjerenja na vagi trgovci joj najčešće dodjeljuju broj 1. Za ostale artikle šifre se dobijaju tako da kako se pojavi novi proizvod, tako dobije prvu sljedeću šifru.

-Ne postoji neki određeni pravilnik na programu svježeg voća i povrća koji bi bio usmjeren u tom smislu na kupca a koji definiše označavanje. Ono što jeste praksa u radu trgovaca jeste da su najprodavaniji proizvodi ili oni koji se najčešće kupuju obilježeni na prvim pozicijama, ukoliko je to digitalna stranica, onda se postavlja na prvu stranicu kako bi potrošačima bili najuočljivi-, kazao je za Telegraf Biznis Generalni sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za trgovinu Žarko Malinović.

U suštini to se radi kako bi se ubrzala prodaja, ističe on.

U prilog tome ide činjenica da su istraživanja o ponašanju potrošača pokazala to da je potrošačima jako važno da obave kupovinu, s tim u vezi proizvodi koji su najšešće u prometu stavljaju se u prvih deset.

Nešto drugo su naljepnice na samom voću. Te deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva i označavaju:

Naljepnica s četiri broja

Ako voće ima deklaraciju s četiri broja, i počinje s brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano pomoću vještačkog đubriva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u posljednjih pedesetak godina. Limun je, na primjer, označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvijek 8. Na primjer, takve banane imaju na sebi broj 84011.

(RTV SLON/BIZNIS INFO)

Članak indeksiran 08.03.2023. Zadnji put osvježen 08.03.2023.

Ocijenjeno u analizi