Zašto su taksi vozila u Barseloni crno-žute boje?

Izvor/medij: Frontal (.ba)
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

-

Znate li da su svi taksiji u Barseloni crno-žuti? Prema katalonskim simbolima, crna je boja žalosti, a žuta boja srama. Kao i sve u Barseloni, i ovo je sjećanje na Gaudija.

Antonio Gaudi poginuo je baš u tom gradu u kojem je kao najpoznatiji arhiktekta i sam radio na izgradnji. Dana 7. juna 1926. godine, Antonija Gaudija je pregazio tramvaj. 

Kada je ostario nije mnogo vodio računa o sebi, izgledao je prilično nemarno, tako da ga u trenutku nesreće niko nije prepoznao. Zbog zapuštenog izgleda i praznih džepova taksisti su odbili da ga voze u bolnicu bojeći se da neće moći da im plati vožnju.

Niko nije prepoznao poznatog barselonskog arhitektu, dok ga prijatelji nisu pronašli u bolnici za siromašne sljedećeg dana. Kada su htjeli da ga premjeste u bolju bolnicu on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, ožaljen od cijele Barselone. Iz tog razloga su tramvaji bili povučeni sa ulica Barselone...

Uz dozvolu Pape i državnih vlasti, sahranjen je u porti crkve Sagrada Familia, kojoj je posvetio posljednje 43 godine svog života. A onda je gradska vijećnica u Barseloni naredila svim taksistima grada da od tada i zauvijek nose boju žalosti za velikim Gaudijem i boju srama ljudske bezobzirnosti.

 

Izvor: Dejan Lazović/Frontal

02.07.2020. u 09:06h

Članak indeksiran 18. 09. 2023 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me