Zatvaraju se kampovi za migrante, slijedi najezda na hrvatsku granicu

Izvor/medij: Lika Online
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: “Stotine” migranata ne “bježi” iz kampa Miral

Sudeći po događajima u našem susjedstvu ovih dana treba očekivati dodatno pojačani pritisak ilegalnih migranata na dijelove državne granice u Lici. Događa se ovo nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog kantona, rekao da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni. Od jučer iz tih kampova masovno bježe migranti i prije njihovog službenog zatvaranja.

Na snazi ostaje i zadnja odluka službenog Sarajeva kada su u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima. Budući da u našem susjedstvu još uvijek nisu detaljno određeni koraci lokalnih vlasti o postupanju s migrantima, napuštanje kampova sasvim je očekivani rezultat jer se ilegalci žele zadržati u neposrednoj blizini granice s RH. Ovo je eskaliralo i izazivanjem nekoliko požara u okolici Bihaća, u kućama koje su njihovi vlasnici unatoč zabranama iznajmljivali migrantima. Kantonalne vlasti su uz blagoslov države donijele važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u taj kanton, gdje nema novih prijema u Biri i Mistralu. Migrante sada rastjeruju u gradovima i njihovoj okolici. Na tome području sada kruži i gorki vic po kojemu su do sada usjeve odreda pustošili jazavci i divlje svinje, dok to sada čine migranti.
Na društvenim mrežama kruži mnoštvo video-zapisa s toga područja gdje se vide kolone ilegalnih migranata koji se kreću u smjeru Hrvatske. Ako je suditi po učestalim prosvjedima stanovnika Unsko-sanskog kantona sada je upitan i početak školske godine jer roditelji ne žele slati djecu u škole dok traju napadi, tučnjave i krađe koje migranti ondje stalno provode. Tijekom zadnjeg prosvjeda u Bihaću neprestano je isticana činjenica kako niti jedan migrant ne posjeduje bilo kakav identifikacijski dokument, ali zato svi od reda nose-noževe!
Hvatanjem nekoliko kriminalnih skupina u Hrvatskoj koje su danonoćno prevozile ilegalne migrante od BH do slovenske granice sada je uvelike smanjena cirkulacija migranata prema željenom zapadu. Ipak, i sada ih se najviše pouzdaje u vlastite noge pa na teritorij RH ulaze i prolaze pješice. Narednih dana Lika bi opet mogla postati njihov raj na mnogim ilegalnim rutama.

M. S.

Članak indeksiran 07. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me