Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → ZAVRŠENA DANAŠNJA AKCIJA SPAŠAVANJA, NASTAVAK SUTRA: Spašena šestorica dječaka, objavljene prve fotografije

08.07.2018
Tekst članka

Rano jutros po srednjoeuropskom vremenu počela je operacija spašavanja 12 dječaka koji su već danima zarobljeni duboko u utrobi tajlandske spilje.

16:20 Na konferenciji za medije objavljeno je kako se akcija spašavanja prekida. Spasilačke ekipe trebaju najmanje 10 sati kako bi se pripremile za nastavak spašavanja. Kako su objavili, akcija će se nastaviti sutra ujutro po lokalnom vremenu.

 

16:05 Održana je konferencija za medije na kojoj je potvrđeno da su spašena četiri dječaka. Rečeno je kako zasad akcija spašavanja ide bez velikih problema te da su dječaci izvedeni iz spilje noseći maske s kisikom.

 

15:55 Dva kola hitne pomoći stigla su u bolnicu u Chiang Rai, u blizini spilje. Pretpostavlja se da su dječaci tim kolima prevezeni u bolnicu.


View image on Twitter

15:35 Donald Trump je na Twitteru objavio da je američka vlada u kontaktu s tajlanskim vlastima i da pomaže u akciji spašavanja.

 

Donald J. Trump@realDonaldTrump

The U.S. is working very closely with the Government of Thailand to help get all of the children out of the cave and to safety. Very brave and talented people!

15:14 - 8. srp 2018.

Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti

 

15:25 Više izvora, poput AFP-a i Reutersa, javlja da je iz spilje izvučeno šest dječaka. Ali ti navodi za sada nisu potvrđeni.

 

15:20 Objavljene su dramatične fotografije akcije spašavanja.

 

alt

alt

alt

 

15:05 Tajlandski marinci potvrdili su da su spašena četvorica dječaka iz spilje. Liječnik je kazao kako su prvo izvlačili dječake koji su bili u najlošijem fizičkom stanju. Reuters je objavio da je spašeno 6 dječaka, ali tajlandski marinci dosad su objavili da ih je spašeno samo četiri. 

 

15:05 Tajlandski marinci potvrdili su da su spašena četvorica dječaka iz spilje. Liječnik je kazao kako su prvo izvlačili dječake koji su bili u najlošijem fizičkom stanju.

 

14:50 Novinar Florian Witluski iz Bankoka iznio je neke nove podatke o spašavanju. On kaže, a BBC prenosi, da je australski doktor koji je u spilji odlučio da prvo idu najslabiji dječaci. Uvjeti u spilji su, kaže, najbolji u zadnjih nekoliko dana.

 

To je i, piše Witluski, ubrzalo putovanje dječacima pa su prva dvojica izašla dva sata ranije nego je predviđeno.

 

14:45 Ispred špilje čeka trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera. Izvor iz bolnice Prachanukroh, od špilje udaljene 70 km za Reuters je kazao da je ondje u punoj pripravnosti pet ekipa hitne medicinske pomoći, a uz njih je spremno još 30 liječnika, te da su svi vrlo napeti. 

 

Nakon prvog pregleda u poljskoj bolnici podignutoj pokraj špilje svi će dječaci biti prevezeni u bolnicu. 

"Medicinsko osoblje bolnice Prachanukroh sretno je zbog toga što akcija spašavanja dosad teče uspješno, no istodobno su zabrinuti zbog njihova zdravstvenog stanja", kazala je zaposlenica bolnice, želeći ostati anonimna. 

 

Područje oko i ispred bolnice osiguravaju brojni policajci koji patroliraju područjem. 

 

14:30 Kongcheep Tantrawanit, general tajlandske vojske, kazao je kako se očekuje da će uskoro iz spilje išetati još četiri dječaka. Oni su trenutno u spasilačkom kampu unutar spilje.

 

"Četiri dječaka su došla do Komore 3 i uskoro će izaći iz spilje", rekao je Kongcheep Tantrawanit, prenosi BBC.

 

14:20 Najbliža bolnica udaljena je oko sat vremena. Tamo su obitelji dječaka. Blizu spilje ima puno vozila hitne pomoći, a maloprije je poletio i jedan helikopter.

 

14:05 Tajlandske vlasti potvrdile su ranija pisanja. Dva dječaka su spašena.

 

"Dva dječaka su vani. Trenutno su u poljskoj bolnici kraj spilje", kazao je Tossathep Boonthong, šef zdravstva pokrajine Chiang Rai.

 

"Još nisu otišli u bolnicu", dodao je.

 

13:50 Informaciju o spašavanju dvojice dječaka objavio je i Reuters pozivajući se na lokalne vlasti.

 

13:25 Tajlandski mediji pišu, a BBC prenosi, da su spašena prva dva dječaka. No, službene potvrde nema pa će za točne informacije trebati malo pričekati. 

 

13:00 Narongsak Osottanakorn, voditelj operacije spašavanja i guverner lokalne pokrajine, kazao je da je operacija počela u deset sati po lokalnom vremenu.

 

Objavio je neke detaljnije informacije o operaciji. Skupina od 13 ronioca iz cijelog svijeta ušla je u spilju. Deest od njih krenuli su prema Komori 9 gdje se nalaze dječaci. Njima su se kasnije pridružila još tri ronioca.

 

U spilji se nalazi još cijeli niz operativaca. Oni su smješteni svugdje. Glavni dio operacije, onaj najteži, između Komora 2 i 3 obavit će se uz pomoć konopca.

 

No, Osottanakorn sada nije želio precizirati kad će prvi dječaci ugledati svjetlo dana. Riječ je o, naglašava, kompliciranoj operaciji te nije poznato kad će biti izvedena prva grupa vani.

 

Unutra će dječake prvo pregledati liječnici i ustanoviti koji su u stanju izaći vani.

 

_____________________

 

Operacija će trajati satima, a moguće i danima. Riječ je o jako rizičnom pothvatu kojim će se dječake, jednog po jednog, izvlačiti uz pomoć profesionalnih ronioca.
 
Posljednjih dana, nakon što su u ponedjeljak pronađeni nakon višednevne potrage, dječake se pripremalo na ovaj scenarij. Dostavljena im je hrana, a ronioci koji su od tada cijelo vrijeme s njima učili su ih plivati i roniti, piše Index.
 
U isto vrijeme trajala je priprema za njihovo spašavanje, a gledalo se više opcija. Od one da stoje u pećini četiri mjeseca i jednostavno čekaju kraj sezone monsuna, do one da se nađe alternativni put i izbuši rupa u zemlji.
 
No na kraju su, u nedostatku vremena, a u strahu od novih padavina, spasioci su odlučili da se dječake izvuče ronjenjem.
 
Cijelu sedmicu ulaz u pećinu, piše BBC, pun je novinara, volontera i članova porodica dječaka. No u nedjelju ujutro po našem vremenu svi su zamoljeni da odu dalje od ulaza. Bilo je jasno da se nešto događa.
 
Narongsak Osotthanakorn, voditelj operacije spašavanja i lokalni guverner, tada je potvrdio da će 18 ronioca krenuti u spašavanje.
 
"Ovo je Dan D", rekao je.
 
''Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju'', kazao je u nedjelju prije početka operacije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.
 
''Vrijeme je dobro. Nivo vode je prihvatljiv. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak", dodao je.
 
Svakog će dječaka iz pećine izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.
 
Nivo  vode unutar spilje snizio se zahvaljujući naporima da se ispumpa, pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak. 

180708031-2-mn
 
Zašto baš sada?
 
Spasioci su od prvog dana u utrci s vremenom i vodom. Svaki bi krivi korak, svjesni su svi, mogao biti koban. No svjesni su i da bi svako oklijevanje moglo biti jednako kobno.
 
"Imamo dvije prepreke: vrijeme i vodu. Protiv toga se utrkujemo još od prvog dana. Moramo učiniti što god možemo, iako je borba s prirodom jako teška. Sve što trebamo je vremenski period kad se poslože dobri uslovi za operaciju. Samo smo čekali pravi trenutak", objasnio je Narongsak Osotthanakorn dodavši kako je riječ o periodu koji neće dugo potrajati.
 
Spasioci su situaciju proglasili najboljom mogućom. Sljedećih dana očekuju se nove velike padavine.
 
"Nijedan drugi dan nećemo biti spremniji nego smo sad. Ako ovo ne učinimo sad, mogli bismo izgubiti priliku", dodao je Narongsak Osotthanakorn. Dakle, spasioci smatraju da se upravo sada poklopilo najbolje vrijeme - velike pumpe izbacile su zadnjih dana goleme količine vode, a nove velike kiše još nisu počele.

pecina-tajland-333
 
Kako će ih izvući? 

 
Ti se detalji ne znaju, ali vjerovatno je da će dječaci šetati, roniti, plivati i penjati se. Naime, u velikim dijelovima spilje voda je pala do tog nivoa da se može normalno šetati. To bi sve sljedećih dana, kad padne nova kiša, moglo biti potopljeno. Najgori će biti onaj prvi dio gdje će trebati raditi velike zarone. Podsjetimo da je riječ o mračnim i uskim tunelima, a neka od djece ne znaju ni plivati. Neki dijelovi su toliko uski da su ronioci morali skidati boce s kisikom da bi se mogli provući.
 
Spasioci dječake planiraju izvući u više etapa. Za početak je cilj doći do jednog dijela pećine koja je ovih dana bila unutarnja baza za spasioce. Odatle do izlaza će uglavnom moći šetati. Čim izađu bit će prebačeni u bolnicu.
 
Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do pečine u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak, a jedan je tajlandski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

 

73b38f73-90e8-4c09-8fd1-17431aabbff5
 
Kad će dječaci izaći? 

 
Najvjerojatnije neće izaći svi odjednom. Najranije što se može očekivati je da prvi dječaci budu spašeni danas poslijepodne po našem vremenu, najvjerojatnije iza 15 sati.

Članak indeksiran 09.07.2018. Zadnji put osvježen 09.07.2018.

Ocijenjeno u analizi