Reuters i AFP: Kada veliki pogriješe

Oči cijelog svijeta uprte su u Tajland, gdje je počela akcija spašavanja dvanaest dječaka i njihovog trenera koji su zarobljeni u pećini, a kojoj prijeti punjenje vodom. Citirajući nezvanični izvor, agencije “Reuters” i “AFP” su proširile dezinformaciju da je prvi dan akcije izvlačenja spašeno šest dječaka.

U nedjelju ujutro po lokalnom vremenu, započela je akcija spašavanja dječaka zarobljenih u pećini “Tham Laung”. U prvoj etapi spašena su četiri dječaka, međutim novinske agencije “Reuters” i “AFP” su objavile da je riječ o njih šest, što su prenijeli mediji širom svijeta, uključujući i regionalne. S obzirom na to da se prvi dan akcije spašavanja pratio iz minute u minut, tako se i početna (dez)informacija dvije svjetske agencije vrlo brzo proširila putem domaćih portala.

Hrvatski “Index.hr” je pratio razvoj situacije uživo, prenoseći informacije kako su stizale, pa je tako prvo objavio da je spašeno šest dječaka, da bi kasnije javio kako je potvrđeno da su spašena četiri dječaka. Prvobitnu grešku ispravili su i drugi, poput portala “Radio Sarajevo”, “Klix.ba”, “Fokus”, “AL Jazeera” te mnogih drugih. Međutim, nakon više od 24 sata od ispravljanja greške, na nekim portalima je još uvijek dostupna stara, pogrešna informacija:

ZAVRŠENA DANAŠNJA AKCIJA SPAŠAVANJA, NASTAVAK SUTRA: Spašena šestorica dječaka, objavljene prve fotografije (Slobodna Bosna)

Izvučeno šest dječaka iz pećine na Tajlandu (Nezavisne)

Izvučena još četiri dječaka iz pećine, doktori objasnili da su prvo spašeni oni u najlošijem stanju (Source)

Tajland: Šest dječaka spašeno iz pećine (Nezavisni)

TAJLAND: Šest dječaka spašeno iz pećine, akcija se nastavlja (Novi.ba)

DOBRE VIJESTI: Šestorica dječaka spašena iz špilje na Tajlandu (Novi.ba)

Šest dječaka spašeno iz pećine na Tajlandu (Index)

Izvučena još četiri dječaka iz pećine, doktori objasnili da su prvo spašeni oni u najlošijem stanju (Avaz)

Prekinuta akcija spašavanja dječaka iz pećine na Tajlandu (Avaz)

VIDEO: Završena prva faza spasavanja dečaka iz pećine na Tajlandu (O 21)

Grešku je ispravio i “Reuters”. Na linku ne kojem je bila inicijalna pogrešna vijest, ispravljen je naslov i činjenično stanje, a na dnu članka je dodana napomena: “Ovaj članak je ispravljen, te prikazuje kako su četiri dječaka izašla iz pećine, a ne šest)

Sa druge strane agencija AFP nije ispravila pogrešan navod, tako da se na njihovoj web stranici još uvijek može naći vijest koja govori da je u nedjelju spašeno šest dječaka. Kao izvor informacije naveden je citat “dužnosnika ministarstva odbrane” koji je želio ostati neimenovan.

 

U želji da što prije plasiraju (dobru) vijest, griješe i velike agencije. U ovom slučaju nisu poštovale standard da se svaka informacija mora provjeriti iz dva izvora. Kada bismo ocjenjivali strane medije, Reuters bi dobio ocjenu dezinformacija i demantirano, dok bi ocjena za AFP bila dezinformacija. Svi domaći mediji koji su prenijeli agencijsku vijest da je spašeno šest dječaka i nisu je ispravili, dobit će ocjenu greška.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 09. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me