ZBRISAĆEMO VARŠAVU ZA 30 SEKUNDI: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje

Izvor/medij: Republika
Ocjena: Klikbejt Ispravljeno
Raskrinkano u: Ruski propagandist predstavljen kao “ministar” koji prijeti nuklearnim oružjem

Putinov čovek na državnoj ruskoj televiziji najavio invaziju na Poljsku i Litvaniju, kao i napad na EU nuklearnim oružjem

Da se sukob u Ukrajini neće završiti brzo i da će se preliti najpre na geografski najbliže tačke, a onda i na veći deo planete, najavio je ruski politikolog Sergej Mihejev, gostujući u emisiji kod najčuvenijeg ruskog voditelja Vladimira Solovjeva na državnoj televiziji Rusija.

Mihejev je u pomenutoj emisiji glasno izrekao ono zašta mnogi smatraju da je, nedvosmisleno, jedan od ratnih planova Kremlja.

Napašćemo vas nuklearnim oružjem ako organizujete mirovni kontingent (u Poljskoj) sa NATO snagama ili odlučite da ga premestite u Ukrajinu. To će biti nuklearni rat - kazao je politikolog, adresirajući ove pretnje na EU i Pentagon, a onda je najavio i invaziju na Poljsku i Litvaniju zbog eventualne pomoći Ukrajini, ali zapretio i Nemcima:

Bravo, Poljaci, od vaše Varšave neće ostati ništa za 30 sekundi. Hrabri Nemci, hrabri Estonci, hrabri Baltici. Kad smo kod hrabrog Baltika, znam da u Kalinjingradu ima ozbiljnih problema na granici. Možda bi trebalo (probiti) koridor za Kalinjingrad - kazao je Mihejev, predlažući zapravo da se Belorusija i Rusija spoje preko ovog koridora koji bi prolazio kroz Poljsku i Litvaniju.

Moj stav

Biljana Šahrimanjan Obradović analitičarka

Videli smo na terenu da ruska vojska ne može da sravni ni Kijev sa zemljom za tri dana, a kamoli jednu članicu NATO. Rusiji nije problem NATO, već demokratija i da vidi da nije uspela u svojim ciljevima za prethodnih 27 dana. Ukrajina će na kraju ipak da bude deo EU, a Rusija će ostati potpuno izolovana iz cele ekonomske i međunarodne zajednice, što će možda značiti početak kraja Rusije

Na ovo se nadovezala i izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je upozorio da bi odluka o slanju mirovnih snaga NATO u Ukrajinu mogla da dovede do rata između Rusije i Alijanse.

Naše poljske kolege su već saopštile da će biti samit NATO i da treba da donesu odluku o slanju mirovnih snaga. Nadam se da razumeju o čemu se ovde radi. Usledio bi direktan okršaj između ruskih i NATO snaga, do koga, kao što svi sve vreme govore, u principu nikada ne bi smelo da dođe - rekao je Lavrov.

Lavrov nije isključio da predlog Poljske za slanje mirovnjaka u Ukrajinu prikriva nameru da oni formiraju štab u Lavovu, koji bi tu ostao i dalje.

Šolc: NATO neće biti strana u ratu

Nemački kancelar Olaf Šolc podsetio je da Nemačka od početka rata isporučuje oružje i opremu Ukrajini, te da je zajedno s partnerima uvela sankcije kakvih do sada nije bilo. Šolc je kazao da čuje glasove onih koji zahtevaju zonu zabrane letova ili mirovne snage NATO u Ukrajini.

Tanjug/AP

Olaf Šolc

- Koliko god bilo teško, mi tu nećemo popustiti. Mora ostati na tome da nema direktne konfrontacije NATO i Rusije. NATO neće biti strana u ratu - podvukao je nemački kancelar.

Sličnu poruku poslao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu s Kristijanom Amanpur za CNN, koji nije isključio da će Rusija upotrebiti nuklearno naoružanje.

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo ako njeno postojanje bude realno ugroženo - kazao je diplomatski Peskov, ne ulazeći u to koja bi tačno bila definicija "ugroženog postojanja".

Prof. Ilija Kajtez s Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže za Srpski telegraf da je ovakav razvoj situacije i te kako moguć.

Pentagon: Rusija da ne preti nuklearnim naoružanjem

Pentagon je osudio odbijanje Kremlja da isključi mogućnost upotrebe nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da bi takvo oružje moglo da se upotrebi ako se Rusija suoči s egzistencijalnom pretnjom, a onda je portparol ministarstva odbrane SAD Džon Kirbi ocenio je da su "nuklearne primedbe Moskve opasne".

pixabay.com

Pentagon

- To nije način na koji odgovorna nuklearna sila treba da deluje - saopštio je on novinarima.

- Logično je očekivati da će Rusi pokušati vojnički da zauzmu teritoriju gde se graniči Ukrajina s Poljskom da bi prekinuli kopnenu vezu između Ukrajine i Poljske, čime bi zaustavili dopremanje oružja ukrajinskoj vojsci. Rusi su superiorni na nebu, tako da bi, praktično, na ovaj način zaustavili isporuku oružja Ukrajincima.

Sukob u Ukrajini preti i da ekonomski opustoši Evropu, gde je već krenuo panični talas nestašica i poskupljenja, a prvi zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varviciotis izjavio je da bi Grčka i Evropska unija u celini trebalo da se pripreme za deficit žitarica, kao rezultat sukoba u Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

Vučić: Predviđam dug sukob u Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimista kada je u pitanju rešavanje ukrajinske krize i postizanje mira jer smatra da nijedna strana ne želi kompromis.

- Svi čekaju poraz druge strane. Niko neće mir i kompromis, zato predviđam dugotrajni sukob - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako vidi razvoj situacije i rata u Ukrajini.

Povodom izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena o mogućoj eskalaciji sukoba između dve sile kaže da je to potvrda onoga što govori i kada bi neko tražio rešenje, drugačije bi se svi odnosili.

Vučić je rekao da Zapad zna da je Srbija suverena država, da nije mala Rusija, i da ni Kremlj ni Zapad nekada nisu zadovoljni, ali da je interes da se slomi Srbija i da Zapad pobedi i dominira.

Printscreen/b92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Bajden je zacrtao i rekao da će Amerika biti dominantna i na to računaju svi u okruženju i žele da budu prvi u redu da dobiju milost lidera novog svetskog poretka, a da Srbija bude kažnjena - istakao je Vučić.

On je rekao da uvođenje sankcija Rusiji nije više pitanje ekonomije, već stvar morala.

- Možda je bolje za našu zemlju da budem gospodar neizgovorenih reči, nego sluga onoga što bih rekao - rekao je Vučić.

Ističe da Srbija 1999. ni na koga nije izvršila agresiju, pa je opet 19 zemalja NATO izvršilo agresiju na našu zemlju.

- Što vi tako moralni i principijelni ne izvršite agresiju na Rusiju i ne uđete u Ukrajinu da je zaštitite - poručio je predsednik Srbije.

- Nestašica bi mogla da znači prvo, značajno povećanje cena i, drugo, mogli bismo da imamo nemire u širem regionu, a posebno u severnoj Africi i na Bliskom istoku - rekao je on na sastanku u Briselu, jasno dajući do znanja da teorije o proširenju krize i ratnih sukoba na ostatak sveta nisu prazna priča, već vrlo verovatan scenario.

Članak indeksiran 31. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me