ZBRISAĆEMO VARŠAVU ZA 30 SEKUNDI: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje…(FOTO)

Izvor/medij: Danasnje
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Ruski propagandist predstavljen kao “ministar” koji prijeti nuklearnim oružjem

Putinov čovek na državnoj ruskoj televiziji najavio invaziju na Poljsku i Litvaniju, kao i napad na EU nuklearnim oružjem

Da se sukob u Ukrajini neće završiti brzo i da će se preliti najpre na geografski najbliže tačke, a onda i na veći deo planete, najavio je ruski politikolog Sergej Mihejev, gostujući u emisiji kod najčuvenijeg ruskog voditelja Vladimira Solovjeva na državnoj televiziji Rusija.

Mihejev je u pomenutoj emisiji glasno izrekao ono zašta mnogi smatraju da je, nedvosmisleno, jedan od ratnih planova Kremlja.

– Napašćemo vas nuklearnim oružjem ako organizujete mirovni kontingent (u Poljskoj) sa NATO snagama ili odlučite da ga premestite u Ukrajinu. To će biti nuklearni rat – kazao je politikolog, adresirajući ove pretnje na EU i Pentagon, a onda je najavio i invaziju na Poljsku i Litvaniju zbog eventualne pomoći Ukrajini, ali zapretio i Nemcima:

– Bravo, Poljaci, od vaše Varšave neće ostati ništa za 30 sekundi. Hrabri Nemci, hrabri Estonci, hrabri Baltici. Kad smo kod hrabrog Baltika, znam da u Kalinjingradu ima ozbiljnih problema na granici. Možda bi trebalo (probiti) koridor za Kalinjingrad – kazao je Mihejev, predlažući zapravo da se Belorusija i Rusija spoje preko ovog koridora koji bi prolazio kroz Poljsku i Litvaniju.

Moj stav

Biljana Šahrimanjan Obradović analitičarka

Videli smo na terenu da ruska vojska ne može da sravni ni Kijev sa zemljom za tri dana, a kamoli jednu članicu NATO. Rusiji nije problem NATO, već demokratija i da vidi da nije uspela u svojim ciljevima za prethodnih 27 dana. Ukrajina će na kraju ipak da bude deo EU, a Rusija će ostati potpuno izolovana iz cele ekonomske i međunarodne zajednice, što će možda značiti početak kraja Rusije

Na ovo se nadovezala i izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je upozorio da bi odluka o slanju mirovnih snaga NATO u Ukrajinu mogla da dovede do rata između Rusije i Alijanse.

– Naše poljske kolege su već saopštile da će biti samit NATO i da treba da donesu odluku o slanju mirovnih snaga. Nadam se da razumeju o čemu se ovde radi. Usledio bi direktan okršaj između ruskih i NATO snaga, do koga, kao što svi sve vreme govore, u principu nikada ne bi smelo da dođe – rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov

Lavrov nije isključio da predlog Poljske za slanje mirovnjaka u Ukrajinu prikriva nameru da oni formiraju štab u Lavovu, koji bi tu ostao i dalje.

Šolc: NATO neće biti strana u ratu

Nemački kancelar Olaf Šolc podsetio je da Nemačka od početka rata isporučuje oružje i opremu Ukrajini, te da je zajedno s partnerima uvela sankcije kakvih do sada nije bilo. Šolc je kazao da čuje glasove onih koji zahtevaju zonu zabrane letova ili mirovne snage NATO u Ukrajini.

Olaf Šolc

– Koliko god bilo teško, mi tu nećemo popustiti. Mora ostati na tome da nema direktne konfrontacije NATO i Rusije. NATO neće biti strana u ratu – podvukao je nemački kancelar.

Sličnu poruku poslao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu s Kristijanom Amanpur za CNN, koji nije isključio da će Rusija upotrebiti nuklearno naoružanje.

– Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo ako njeno postojanje bude realno ugroženo – kazao je diplomatski Peskov, ne ulazeći u to koja bi tačno bila definicija “ugroženog postojanja”.

Prof. Ilija Kajtez s Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže za Srpski telegraf da je ovakav razvoj situacije i te kako moguć.

Pentagon: Rusija da ne preti nuklearnim naoružanjem

Pentagon je osudio odbijanje Kremlja da isključi mogućnost upotrebe nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da bi takvo oružje moglo da se upotrebi ako se Rusija suoči s egzistencijalnom pretnjom, a onda je portparol ministarstva odbrane SAD Džon Kirbi ocenio je da su “nuklearne primedbe Moskve opasne”.

Pentagon

– To nije način na koji odgovorna nuklearna sila treba da deluje – saopštio je on novinarima.

– Logično je očekivati da će Rusi pokušati vojnički da zauzmu teritoriju gde se graniči Ukrajina s Poljskom da bi prekinuli kopnenu vezu između Ukrajine i Poljske, čime bi zaustavili dopremanje oružja ukrajinskoj vojsci. Rusi su superiorni na nebu, tako da bi, praktično, na ovaj način zaustavili isporuku oružja Ukrajincima.

Sukob u Ukrajini preti i da ekonomski opustoši Evropu, gde je već krenuo panični talas nestašica i poskupljenja, a prvi zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varviciotis izjavio je da bi Grčka i Evropska unija u celini trebalo da se pripreme za deficit žitarica, kao rezultat sukoba u Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

Vučić: Predviđam dug sukob u Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimista kada je u pitanju rešavanje ukrajinske krize i postizanje mira jer smatra da nijedna strana ne želi kompromis.

– Svi čekaju poraz druge strane. Niko neće mir i kompromis, zato predviđam dugotrajni sukob – rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako vidi razvoj situacije i rata u Ukrajini.

Povodom izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena o mogućoj eskalaciji sukoba između dve sile kaže da je to potvrda onoga što govori i kada bi neko tražio rešenje, drugačije bi se svi odnosili.

Vučić je rekao da Zapad zna da je Srbija suverena država, da nije mala Rusija, i da ni Kremlj ni Zapad nekada nisu zadovoljni, ali da je interes da se slomi Srbija i da Zapad pobedi i dominira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

– Bajden je zacrtao i rekao da će Amerika biti dominantna i na to računaju svi u okruženju i žele da budu prvi u redu da dobiju milost lidera novog svetskog poretka, a da Srbija bude kažnjena – istakao je Vučić.

On je rekao da uvođenje sankcija Rusiji nije više pitanje ekonomije, već stvar morala.

– Možda je bolje za našu zemlju da budem gospodar neizgovorenih reči, nego sluga onoga što bih rekao – rekao je Vučić.

Ističe da Srbija 1999. ni na koga nije izvršila agresiju, pa je opet 19 zemalja NATO izvršilo agresiju na našu zemlju.

– Što vi tako moralni i principijelni ne izvršite agresiju na Rusiju i ne uđete u Ukrajinu da je zaštitite – poručio je predsednik Srbije.

– Nestašica bi mogla da znači prvo, značajno povećanje cena i, drugo, mogli bismo da imamo nemire u širem regionu, a posebno u severnoj Africi i na Bliskom istoku – rekao je on na sastanku u Briselu, jasno dajući do znanja da teorije o proširenju krize i ratnih sukoba na ostatak sveta nisu prazna priča, već vrlo verovatan scenario.

Članak indeksiran 31. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me