Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → ŽELJKA CVIJANOVIĆ OBILJEŽILA 26. GODIŠNJICU DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA: "Naša vizija BiH je vizija..."

21.11.2021
Tekst članka

Prema njenim riječima, Republika Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava cijelom svijetu da je važno da se pridržavamo Ustava.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti i naglasila da nadležnosti moraju da budu tamo gdje je to Ustavom predviđeno.

"Bilo bi logično da danas, nakon toliko godina govorimo o političkom razumijevanju, o boljoj koheziji unutar BiH, unutrašnjem dijalogu i svemu onom što bi trebalo da krasi jednu multietničku zajednicu", rekla je Cvijanovićka novinarima u Banjoj Luci.

Nažalost, kaže ona, "Republika Srpska se danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja".

"Ali mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mjesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gdje je to Ustav rekao", naglasila je Cvijanovićeva.

 

Prema njenim riječima, Republika Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava cijelom svijetu da je važno da se pridržavamo Ustava.

Cvijanovićka je navela da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama, dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unijelo dosta frustracija u međusobne odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda. "Naša vizija BiH je vizija stabilne države u kojoj svako može da ostavruje svoja prava u skladu sa Ustavom, u kojoj niko nikome ne smeta, u kojoj može i treba da se razgovara o svim važnim pitanjima. To treba da bude sve ono čega nažalost danas, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nema", naglasila je Cvijanovićeva.

U američkoj bazi Wright Patterson u Daytonu je prije 26 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta: RS-a i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u RS-u, prenosi Srna.

loading...

Članak indeksiran 29.12.2021. Zadnji put osvježen 29.12.2021.

Ocijenjeno u analizi