„ZIMA ĆE BITI DUGA, SAMO SUMRAK I SNEG…” Gasprom poslao mračno upozorenje Evropi (VIDEO)

Izvor/medij: Biz portal
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom

Zima će biti duga, samo sumrak i sneg – ovo je deo reklame ruskog Gasproma.

Reč je o reklami koja direktno aludira na zavrtanje ruskog gasa Evropi. Zbog podrške Ukrajini Evropa će se smrznuti, smatra ruski gigant Gasprom. Uz stihove sovjetskog pesnika Jurija Vizbora, u gotovo dve minute reklame prikazuje se radnik koji isključuje gas, a potom nastupa zima, prenosi 24sata.hr.

Izmenjuju se kadrovi zastave Evropske unije, kao i evropskih prestolnica uz popratne stihove: „Gle, preko reke, tiho umire jesen, a zima će biti duga, samo sumrak i sneg“.

Evropska komisija uvela je alternativne politike u vezi snabdevanja gasom. Skladišta su napunjena do nivoa od oko 80 odsto. Najveće postrojenje u Evropi za obradu gasa je u Barseloni, što znači da Špancima gas dolazi sa zapada.

Francuska je najavila aktiviranje svih nuklearnih elektrana, izdato je „narandžasto upozorenje“. Slična je situacija i u Nemačkoj i Italiji, koja je pre ruske invazije 48 odsto gasa dobijala iz Rusije. Odlučili su da produže rad sedam termoelektrana na ugalj. Hrvatska proširuje kapacitete terminala na Omišlju, odakle gas stiže u Sloveniju.

Ukazuje se i na štednju energije u privatnim domaćinstvima, što može da nadoknadi trećinu nedostatka gasa iz Rusije navodi 24sata.hr.

Članak indeksiran 23. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me